Cum a scăpat Donald Trump dintr-o nouă tentativă de asasinat. Detaliile intervenției agenților Secret Service

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

FBI a anunțat că „investighează ceea ce pare a fi o tentativă de asasinat” asupra lui Donald Trump la clubul său de golf din Florida, duminică. Trump nu a fost rănit în incident. Persoana arestată în legătură cu incidentul, Ryan Wesley Routh, în vârstă de 58 de ani, l-a criticat pe Trump pe rețelele de socializare și este un susținător îndârjit al Ucrainei în războiul cu Rusia.

FOTO EPA=EFE
FOTO EPA=EFE

Suspectul conducea mașina fiicei sale când a fost reținut pe autostradă, după ce agenții Secret Service, care supravegheau terenul de golf din West Palm Beach, Florida, unde se afla Donald Trump, au văzut țeava unei puști ieșind din tufișuri, potrivit unei surse din cadrul forțelor de ordine, citată de CNN. Zona în care a fost observată o pușcă de tip mitralieră se afla la între 300 și 500 de metri de fostul președinte american ce juca la acel moment o partidă de golf cu un donator.

Persoana reținută în legătură cu o aparentă tentativă de asasinat duminică asupra fostului președinte Donald Trump nu a tras niciun foc de armă, a declarat luni dimineață șeriful din Palm Beach.

Iar asta datorită promptitudinii cu care a acționat agentul Secret Service, a explicat el, subliniind că, de data asta, spre deosebire de prima tentativă de asasinat asupra lui Trump, la mitingul de campanie din Butler, „sistemul a funcționat”.

Suspectul în momentul arestării FOTO via CNN
Suspectul în momentul arestării FOTO via CNN

Terenurile de golf, și în special proprietățile fostului președinte Donald Trump, sunt de multă vreme o sursă de îngrijorare în rândul oficialilor Secret Service însărcinați cu paza, potrivit unor persoane familiare cu chestiunea.

În timp ce dispozitivul de securitate din jurul lui Trump a fost întărit în urma primei tentative la viața lui, în vară, paza consolidată nu a putut totuși preveni ca un alt posibil asasin să se apropie la 500 de metri de fostul președinte, înarmat cu o pușcă AK-47 cu o vizor telescopic, duminică.

De fapt, o problemă similară a dus la ambele incidente: dificultatea de a asigura un perimetru de securitate în jurul fostului președinte.

Un teren de golf reprezintă o provocare deosebită, acesta fiind adesea cea mai mare zonă în aer liber pe care o poate vizita un președinte. Totodată, designul lor, care de multe ori se învecinează cu drumuri publice și conțin elemente precum copaci și dealuri, în care se pot ascunde posibili asasini, le face deosebit de dificil de securizat.

La fel ca alți președinți înaintea sa, prezența lui Trump pe un teren de golf nu este un motiv să fie închis clubul pentru publicul larg și nici drumurile din apropiere.

În schimb, grupuri de agenți îmbrăcați în haine de golf se deplasează de obicei în carturi de golf înaintea și în spatele fostului președinte în timp ce acesta joacă, securizând zonele înainte de sosirea acestuia.

Ric Bradshaw, șeriful comitatului Palm Beach, a declarat că tufișurile din jurul terenului de golf camuflează bine oamenii, iar aceștia pot fi ușor pierduți din vedere . Bradshaw a explicat că întregul teren de golf ar fi fost împânzit de forțe de ordine dacă Trump ar fi fost președintele în exercițiu, însă, cum nu este, „securitatea este limitată la zonele pe care Secret Service le consideră susceptibile”.

Agenții Secret Service au făcut ce trebuie

Experții spun că agenții din West Palm Beach par să fi gestionat situația în mod corespunzător, la două luni după ce agenția Secret Service a fost aspru criticată în legătură cu tentativa de asasinat anterioară, în care un bărbat înarmat cu o pușcă de tip AR a tras asupra candidatului republican de la aproximativ 150 de metri distanță, rănindu-l ușor la ureche.

„În general, chiar și în cazul unui președinte în funcție, vor opera în maniera în care au făcut-o aici”, a declarat A.T. Smith, directorul adjunct al Secret Service între 2012 și 2015.

Aceasta înseamnă ca agenții să facă tot posibilul pentru a veni în întâmpinarea celorlalți jucători de golf, a spus Smith, în timp ce cercetează discret terenul pentru potențiale amenințări.

„Nu se închide neapărat întregul teren. Practic, faci ceea ce au făcut ei astăzi, adică, probabil, ar cerceta terenul într-o anumită măsură înainte, iar apoi ar crea acel gen de bulă mobilă” în jurul persoanei protejate, în acest caz Trump, a declarat Smith pentru USA TODAY.

Într-o postare nocturnă pe rețeaua sa de socializare, Donald Trump a mulțumit serviciilor secrete și altor forțe de ordine pentru „munca fantastică” depusă pentru a fi în siguranță. După ce a declarat că a fost o „zi interesantă”, Trump a lăudat reacția forțelor de ordine: „MUNCA DEPUSĂ A FOST ABSOLUT EXCEPȚIONALĂ. SUNT FOARTE MÂNDRU SĂ FIU AMERICAN!”

Agenții s-au angajat cu atacatorul și au tras cel puțin patru focuri de armă în jurul orei locale 13.30. Atacatorul a aruncat pușca, două rucsacuri și alte obiecte și a fugit cu o mașină Nissan neagră. Potrivit șerifului, un martor l-a văzut pe atacator și a reușit să-i fotografieze mașina și numărul de înmatriculare. Bărbatul, care are un istoric de infracțiuni minore și confruntare cu poliția, a fost calm și nu s-a împotrivit arestării.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite