CNN: Trump părăsește tribunalul din New York după ce a auzit despre procesul intentat de scriitoarea Carroll

0
Publicat:

La ședința, care a avut loc pe 16 ianuarie, a fost stabilită componența juriului.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Fostul președinte american Donald Trump a părăsit tribunalul federal din Manhattan din centrul New York-ului, unde se desfășoară procesul intentat de scriitoarea Elizabeth Jean Carroll, care l-a acuzat pe politician de viol și calomnie, relatează CNN .

Trump nu a spus dacă intenționează să participe la întâlnirea din 17 ianuarie, dar a anunțat că va lipsi de la audierea din 18 ianuarie din cauza înmormântării soacrei sale. Avocatul lui Trump, Alina Habba, a încercat să-l convingă pe judecătorul Lewis Kaplan să reprogrameze audierea de la 18 la 19 ianuarie pentru a „permite lui [Trump] să participe la proces în fiecare zi, așa cum are dreptul să facă”. Cu toate acestea, judecătorul a refuzat să amâne audierea, spunând că nu îl va împiedica pe Trump să meargă la tribunal.

Un juriu a fost selectat la audierea din 16 ianuarie. Spre deosebire de procesul în cazul fraudei în evaluarea activelor Organizației Trump, judecătorul nu a stabilit nicio restricție sau reguli cu privire la discursul fostului lider american în instanță.

Fostul șef al Statelor Unite caută realegerea pentru cea mai înaltă funcție guvernamentală în noiembrie 2024. Din New York, el a plecat să vorbească cu suporterii săi din New Hampshire, unde vor avea loc alegerile primare pentru cursa prezidențială republicană, pe 23 ianuarie.

Acesta este al doilea proces în acest caz. În mai 2023, un juriu dintr-un tribunal din New York l-a găsit vinovat pe Trump într-un proces civil introdus de Carroll, care l-a acuzat de hărțuire și defăimare. Apoi, instanța a decis că fostul președinte al Statelor Unite trebuie să-i plătească lui Carroll 5 milioane de dolari.

Ulterior, scriitoarea a cerut instanței să îi permită să modifice procesul intentat - în special, ea cere acum de la Trump despăgubiri în valoare de cel puțin 10 milioane de dolari. Motivul pentru aceasta a fost acela că noul litigiu include atât declarațiile anterioare ale fostului lider american cu privire la Carroll și acuzațiile pe care le-a adus, cât și declarațiile sale la CNN, unde: el a numit-o nebună pe scriitoare; a catalogat argumentele eica  „false și fabricate”; a caracterizat procesul intentat împotriva lui ca fiind o „afacere frauduloasă”.

În 2019, Carroll, care a fost editorialist pentru mai multe publicații americane proeminente, a publicat o carte în care a susținut că Trump a violat-o într-un cameră de probă dintr-un magazin din centrul orașului New York la sfârșitul anului 1995 sau începutul lui 1996. Ea a intentat deja un proces corespunzător în instanță, dar cazul nu a continuat atunci. În noiembrie 2022, o americancă a intentat un nou proces împotriva fostului președinte, acuzându-l de calomnie și negare a violului. Trump a negat în mod repetat acuzațiile, spunând că nu a întâlnit-o niciodată pe Carroll. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite