Cel mai rezistent material din lume este mai subţire ca o foaie de hârtie, dar tare ca diamantul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de cercetători de la Universitatea City din New York a obţinut un material la fel de rezistent ca armura, care să poată opri gloanţele, însă extrem de subţire şi comod la purtare.

Secretul este grafenul, un material foarte subţire, care este format din straturi de atomi de carbon legaţi între ei. Un strat de grafen este de un milion de ori mai subţire ca o foaie de hârtie, însă extrem de rezistent.

Însă dacă aplicăm două straturi de grafen, unul peste altul, vom obţine diamen, un nou material, care poate fi la fel de tare că diamantul. O haina făcută dintr-un asemenea material ar fi asemeni unei armuri şi ar putea opri gloanţele.

Este interesant însă că diamenul se întăreşte numai atunci când două straturi de grafen sunt puse unul deasupra celuilalt. Dacă sunt folosite mai multe straturi de grafen, fenomenul de întărire nu mai apare.

Un singur strat de grafen se numeşte grafit şi se simte moale la atingere. Când sunt unite două straturi de grafit şi se aplică presiune pe ele, atunci materialul devine extrem de tare, ca un diamant.

Diamenul va putea fi folosit pentru confecţionarea de îmbrăcăminte de protecţie, indispensabilă mai ales soldaţilor care luptă pe front.

Grafenul a fost descoperit de savanţii ruşi Geim şi Novoselov, care au primit şi premiul Nobel şi care locuiesc în Marea Britanie.

Are şi proprietăţi electrice deosebite şi este extrem de rezistent: benzile de grafen sunt de două sute de ori mai rezistente decât oţelul. În plus, grafenul are o conductivitate termică excelentă şi este aproape transparent.

În revista  Science a fost descris un experiment: pe de o parte a membranei de grafen au plasat vodcă, apoi prin membrană trecea numai apa, lăsând pe cealaltă parte alcoolul care cu fiecare oră doar se întărea. Aceste materiale au început deja să schimbe lumea.

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri