Biden conduce confortabil în noile sondaje din Statele Unite, dar Trump continuă să aibă un avantaj important când vine vorba de economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joe Biden este favorit în acest moment pentru câştigarea Casei Albe, FOTO Arhivă
Joe Biden este favorit în acest moment pentru câştigarea Casei Albe, FOTO Arhivă

Joe Biden, candidatul democrat pentru preşedinţia Statelor Unite, are în continuare un avans considerabil faţa de preşedintele republican în exerciţiu, Donald Trump, conform mai multor sondaje date publicităţii în ultima săptămână. Trump, însă, continuă să fie mai bine văzut de votanţi atunci când vine vorba de relansarea economiei.

Peste zece sondaje date publicităţii în ultima săptămână arată că Joe Biden se află în faţa lui Donald Trump în cursa pentru Casa Albă. Cel mai mic procent cu care acesta îl conduce pe preşedintele republican este de 2%, iar cel mai mare de 10%, scrie Vox. În medie, Biden se află cu 6,9 procente în faţa lui Donald Trump, indicând că dominaţia pe care a arătat-o candidatul democrat în sondaje în ultimele luni se păstrează, chiar dacă semnificativ mai redusă decât media din iunie de 10 procente, arată analiza RealClearPolitics. 

Joe Biden a performat cel mai bine în sondajele realizate de Quinnipac (între 28 şi 31 august) şi CBS News/YouGov (între 2 şi 4 septembrie). Amândouă sondajele îl arată pe Biden în faţă cu 10 procente, 42% din alegători spunând că vor vota cu Trump şi 52% spunând că vor vota cu Biden. Alte sondaje, însă, indică un avans mai redus al fostului vice-preşedinte - un sondaj realizat de Emerson College arată că Biden ar avea un avans de doar 2 procente, un rezultat care, dacă este luată în considerare marja de eroare de 2,4 procente a sondajului, îi plasează pe cei doi candidaţi la egalitate. În general, popularitatea lui Trump este arată o tendinţă uşor ascendentă după Convenţia Naţională Republicană de pe 28 august. 

Dat fiind contextul în care se derulează actuala campanie electorală, unul marcat de o criză de sănătate publică, proteste masive împotriva rasismului şi brutalităţii poliţiei şi incertitudinea economică cauzată de pandemie, votanţii au indicat că principala problemă pe care o au în vedere când decid cu cine să voteze este cea a siguranţei şi securităţii publice. În majoritatea sondajelor, Trump păstrează un avantaj important - este cel mai bine văzut dintre cei doi candidaţi atunci când vine vorba de problemele economice.

„Biden este văzut drept candidatul care îi reuneşte pe oameni, în timp ce Trump este văzut drept cel care poate redresa economia”, a declarat Mark Penn, persoana care coordonează realizarea sondajului Harvard CAPS/Harris Poll, pentru publicaţia The Hill. Sondajul coordonat de acesta arată că 53% din americani au încredere în Trump că va redresa economia Statelor Unite.

În schimb, atunci când vine vorba de majoritatea celorlalte probleme, americanii au mai multă încredere în Joe Biden. În sondajul realizat de Quinnipac, de exemplu, 58% dintre votanţi spun că Biden este cel mai potrivit pentru gestionarea inegalităţilor rasiale (doar 36% cred asta despre Trump) şi 56% că este cel mai potrivit pentru gestionarea crizei provocate de COVID-19 (doar 40% cred asta despre Trump).

Cu toate acestea, experţii electorali avertizează că lucrurile se pot schimba radical în sondaje în orice direcţie în următoarele două luni până la alegerile din noiembrie. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite