Alegeri SUA 2016. Hackeri străini au sustras datele a sute de mii de alegători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă / Hackeri străini au accesat bazele de date electorale din două state americane
Foto: Arhivă / Hackeri străini au accesat bazele de date electorale din două state americane

Hackeri străini au accesat bazele de date electorale din statele americane Arizona şi Illinois şi au sustras datele a sute de mii de alegători, au anunţat luni FBI şi Yahoo, citaţi de CBS News.

Poliţia Federală americană a transmis pe 18 august o alertă destinată oficialilor care se ocupă de organizarea alegerilor privind atacurile cibernetice din cele două state, care sunt în curs de investigare. Cel puţin unul dintre site-urile vizate a fost compromis.

Potrivit unei surse din FBI citate sub acoperirea anonimatului de Reuters, autorităţile verifică în prezent dacă au fost vizate şi alte state.

Atacul a fost anunţat prima data de Yahoo, care nu a identificat statele vizate, potrivit CBS News.

În Arizona, incidentul pare să fi fost limitat, însă în Illinois, hackerii au avut success. Consilierul general din Comisia Electorală din Illinois Ken Munzel a declarat că statul a fost nevoit să închidă sistemul timp de 10 zile, la sfârşitul lunii iulie, şi că au fost accesate datele a până la 200.000 de alegători.

Potrivit lui Menzel, agenţi FBI au confirmat că în spatele atacului se află hackeri străni, dar nu a menţionat ţara de unde ar fi originari aceştia.

Accesarea informaţiilor din baza de date a alegătorilor, dintre care o mare parte sunt publice, nu sugerează, în mod neapărat, un efort de manipulare a votului. Atunci când se înregistrează, alegătorii completează un formular pe care îşi scriu numele, adresele, numărul permisului de conducere sau alte date de identificare şi afilierea politică, explică Reuters.

Însă oficiali din serviciile americane de informaţii sunt tot mai îngrijoraţi că hackeri sponsorizaţi de Rusia sau de alte ţări ar putea încerca să perturbe alegerile prezidenţiale. În aceste condiţii, secretarul pentru securitate internă a oferit ajutor federal statelor pentru a asigura securitatea sistemelor informatice.

În iunie, hackeri, aparent ruşi, au spart conturile de e-mail ale Comitetului Naţional Democrat şi au publicat o serie de e-mailuri controversate, care demonstrează că elita democrată l-a defavorizat în timpul alegerilor primare pe Bernie Sanders.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite