Vladimir Putin împlinește 70 de ani într-una dintre cele mai neprielnice perioade pentru el

0
0

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, împlineşte vineri 70 de ani într-una dintre cele mai neprielnice perioade pentru el, de la sosirea sa la putere, în ultima zi a secolului al XX-lea, transmite EFE.

Vladimir Putin FOTO Shutterstock
Vladimir Putin FOTO Shutterstock

Putin susţine că a deţine controlul la Kremlin şi a combate hegemonia Occidentului reprezintă destinul său, dar se găseşte din ce în ce mai izolat, atât în interiorul, cât şi în afara ţării, notează sursa citată.

De ziua lui, Putin a primit felicitări linguşitoare din partea subordonaţilor, notează Reuters, care aminteşte că în această zi preşedintele rus urmează să participe la summitul informal al Comunităţii Statelor Independente (CSI) la Sankt-Petersburg, fosta capitală imperială fondată de Petru cel Mare şi care este chiar oraşul natal al liderului de la Kremlin.

Patriarhul ortodox rus Kirill, liderul nord-coreean Kim Jong-un şi preşedintele nicaraguan Daniel Ortega s-au grăbit să-l felicite pe preşedintele rus Vladimir Putin.

Patriarhul Kirill a făcut-o încă de joi, când a îndemnat feţele bisericeşti şi enoriaşii să se roage pentru sănătatea lui Putin.

„La 7 octombrie, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, împlineşte 70 de ani. Sfântul patriarh al Moscovei şi întregii Rusii, Kirill, cheamă la (...) realizarea unei rugăciuni solemne pentru sănătatea şefului statului”, se menţionează în scrisoarea pe care patriarhia a trimis-o tuturor parohiilor din Federaţia Rusă.

„Domnul v-a adus la putere”, a mai scris Kirill în mesajul său, care l-a lăudat pe Putin pentru „transformarea imaginii Rusiei, întărirea suveranităţii sale şi a capacităţilor sale de apărare, apărarea intereselor naţionale”. Patriarhul rus, aflat în convalescenţă după ce a făcut coronavirus, îi urează totodată „forţă psihică şi morală pentru mulţi ani de acum încolo” şi cheamă sâmbătă la rugăciuni pentru sănătatea preşedintelui rus.

În scrisoare, publicată pe pagina de internet a Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill cere feţelor bisericeşti şi populaţiei să se roage pentru sănătatea lui Putin şi pe 8 octombrie, când se sărbătoreşte praznicul sfântului Serghie din Radonej, unul dintre cei mai cunoscuţi şi iubiţi sfinţi ruşi.

Patriarhul ortodox rus este unul dintre principalii aliaţi ai liderului rus şi a sprijinit public campania militară a lui Putin în Ucraina încă din prima zi a invaziei, la 24 februarie.

Elogii din partea dictatorului din Coreea de Nord

Putin a fost felicitat de ziua lui şi de către liderul nord-coreean, care i-a trimis o telegramă în care elogiază „leadership-ul excepţional” şi „voinţa de fier” a preşedintelui rus, precum şi campania sa militară din Ucraina.

În mesaj, publicat vineri de agenţia de stat nord-coreeană KCNA, Kim a lăudat „succesele notabile” ale lui Putin „în îndeplinirea ambiţiosului obiectiv strategic de a construi o Rusie puternică, realizând energice activităţi pe tot parcursul activităţii sale îndelungate ca şef al statului”.

Aceste acţiuni l-au transformat pe şeful statului rus într-un lider „respectat şi ferm sprijinit de mase ample”, i-a mai scris Kim lui Putin, căruia i-a transmis voalat susţinerea sa faţă de războiul declanşat de Rusia în Ucraina.

„Astăzi, Rusia apără cu fermitate demnitatea statului şi interesele sale fundamentale de provocările şi ameninţările SUA şi a forţelor sale servile. Această realitate ar fi de neconceput fără conducerea dumneavoastră excepţională şi voinţa de fier”, i-a transmis Kim lui Putin.

Kim s-a arătat încântat că „sprijinul reciproc şi cooperarea între RPDC şi Rusia sunt mai puternice ca oricând” şi a pledat pentru consolidarea în continuare a legăturii personale dintre cei doi lideri şi a relaţiilor dintre cele două ţări.

„În conformitate cu cerinţele vremurilor şi cu aspiraţiile popoarelor celor două ţări, vă doresc fericire şi sănătate şi un mare succes în activitatea dumneavoastră responsabilă de prosperitatea Rusiei”, îşi încheie mesajul Kim.

Coreea de Nord a insistat mult în ultima vreme pe starea bună a legăturilor sale cu Rusia într-o perioadă marcată de distanţarea faţă de Coreea de Sud şi de blocarea negocierilor nucleare cu SUA.

Susținut de președintele din Nicaragua în războiul din Ucraina

Şi preşedintele Nicaraguăi, Daniel Ortega, i-a transmis un mesaj de felicitare lui Putin şi şi-a reafirmat sprijinul pentru campania militară rusă în Ucraina pe care a susţinut-o public încă din prima zi.

Ortega, fost luptător de gherilă marxist care acum se declară catolic şi care urmează să împlinească şi el 77 de ani, a remarcat că ziua de naştere a lui Putin coincide cu „sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria, Regina Rozariului, care, ştim sigur, îi ghidează paşii, faptele, inteligenţa şi sensibilitatea, însoţindu-l în aceste momente complexe pe care le trăieşte comunitatea umană”, a scris Ortega într-o telegramă de felicitare adresată lui Putin.

În mesajul său, contrasemnat şi de soţia lui Ortega, vicepreşedinta Rosario Murillo, liderul sandinist a mai scris că Putin îşi serbează ziua de naştere „asistat de dragostea maternală a Mariei, de dragostea familiei, a poporului său, cu dumneavoastră în frunte, Federaţia Rusă poartă nobile bătălii pentru pace, respect, toleranţă şi o viaţă liniştită şi sigură pentru toţi”.

EFE aminteşte că Ortega o invocă pe fecioara Maria în contextul în care cel puţin 60 de feţe bisericeşti, între ele preoţi şi călugăriţe, au fugit sau au fost expulzaţi din Nicaragua, iar cel puţin nouă presbiterieni şi un episcop se află în închisori, acuzaţi de o presupusă trădare a patriei sau de rebeliune, potrivit Colectivului pentru Drepturile Omului Nicaragua Nunca Mas.

De altfel, potrivit agenţiei de presă spaniole, Nicaragua este una dintre puţinele ţări, împreună cu Venezuela şi micuţele state insulare Nauru şi Tuvalu, care s-au alăturat Rusiei în recunoaşterea independenţei regiunilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud şi care au continuat să primească înalţi oficiali ruşi chiar şi după invadarea Ucrainei de către Rusia. În plus, la sfârşitul anului 2020, Nicaragua a deschis un consulat în Crimeea, peninsulă ucraineană anexată ilegal de Rusia, ceea ce a provocat furia Kievului.

Putin, într-o realitate paralelă

Putin - aflat la putere de 22 de ani, dintre care patru ca prim-ministru - pare să trăiască în ultima vreme într-o realitate paralelă, comentează EFE şi explică: a ordonat o „operaţiune militară specială” în Ucraina care a dat greş; a decretat o mobilizare parţială care a provocat exodul a zeci de mii de bărbaţi pasibili să fie încorporaţi; şi a semnat anexarea a patru teritorii ucrainene pe care armata sa nici măcar nu le controlează în totalitate.

Vladimir Putin a sosit la Kremlin pe când avea 47 de ani, un birocrat tânăr pentru standardele Rusiei. Acum are 70, notează EFE, care aminteşte că predecesorul său Boris Elţin avea 68 de ani când şi-a încheiat mandatul de preşedinte, ce-i drept, într-o stare de sănătate foarte fragilă. Ultimul preşedinte sovietic, recent dispărutul Mihail Gorbaciov, avea 60 de ani când a semnat certificatul de deces al Uniunii Sovietice, în 1991.

Liderul sovietic Nikita Hruşciov împlinise 70 de ani când a fost „pensionat” forţat, iar Iuri Andropov avea 69 de ani când a decedat. Konstantin Cernenko a murit la 73 de ani, iar Leonid Brejnev la 75 de ani. Liderul bolşevic Vladimir Ilici Lenin a ajuns la mausoleu la 53 de ani, iar succesorul său Iosif Stalin a încetat din viaţă la 74 de ani.

Spre „recordul” lui Petru cel Mare?

După ce a modificat Constituţia în urma unui controversat referendum organizat în plină pandemie de coronavirus, Putin ar putea continua la putere pentru alte două mandate, a câte şase ani fiecare. Dacă va fi reales în 2024 şi rămâne la Kremlin până în 2030, va depăşi cei 26 de ani de guvernare ai lui Stalin. Dacă va continua până în 2036, o va depăşi pe fosta împărăteasă a Rusiei, Ecaterina a II-a (care a domnit 34 de ani) şi va egala „recordul” lui Petru cel Mare (36 de ani de domnie). Deocamdată, pare totuşi imposibil să-l ajungă din urmă pe Ivan cel Groaznic (39 de ani de domnie).

Ghenadi Gudkov, fost deputat rus exilat în Bulgaria, a declarat pentru EFE că, „în afara consilierilor săi cei mai apropiaţi, toată elita politică îl urăşte pe Putin şi crede că nu este în toate minţile. Şi asta pentru că i-a privat de capital, de o viaţă normală şi de un viitor”.

„La o aniversare, se obişnuieşte să treci în revistă rezultatele, dar rezultatele sunt atât de deplorabile încât ar fi mai bine să nu se atragă prea mult atenţia asupra acestei aniversări”, a apreciat Abbas Galliamov, cel care îi scria cândva discursurile politice lui Putin şi care acum este consultant politic, potrivit Reuters.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite