Un document secret de politică externă rusă îndeamnă la acțiuni de slăbire a SUA, dezvăluie WP

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul de Externe al Rusiei a elaborat planuri despre cum să-și slăbească adversarii occidentali, inclusiv Statele Unite, și despre cum să exploateze războiul din Ucraina pentru a crea o ordine globală liberă de ceea ce consideră a fi dominația americană, potrivit unui document secret obținut de Washington Post.

shutterstock 2325771935 jpg

Într-o anexă clasificată la „Conceptul de politică externă al Federației Ruse" - un document oficial și public - ministerul solicită o „campanie ofensivă de informare" și alte măsuri care acoperă „sferele militar-politică, economică și comercială și psihologică informațională" împotriva unei „coaliții de țări inamice” conduse de Statele Unite.

„Trebuie să continuăm să ne ajustăm abordarea relațiilor cu statele neprietenoase", se arată în documentul din 2023 furnizat Washington Post de către un serviciu de informații european. „Este important să creăm un mecanism pentru a descoperi punctele vulnerabile ale politicilor lor externe și interne cu scopul de a dezvolta măsuri practice pentru a slăbi adversarii Rusiei”, se arată în document.

Documentul oferă pentru prima dată o confirmare oficială și o codificare a ceea ce mulți dintre membrii elitei de la Moscova spun că a devenit un război hibrid împotriva Occidentului.

Folosind un limbaj mult mai dur și mai contondent decât documentul public de politică externă, anexa secretă, datat 11 aprilie 2023, susține că Statele Unite conduc o coaliție de „țări neprietenoase” cu scopul de a slăbi Rusia, deoarece Moscova este „o amenințare la adresa hegemoniei globale occidentale”.

În document se afirmă că rezultatul războiului Rusiei din Ucraina va fi de natură să determine „într-o mare măsură contururile viitoarei ordini mondiale”, un indiciu clar că Moscova consideră  rezultatul invaziei sale în Ucraina ca fiind legat indisolubil de capacitatea sa - și a altor națiuni autoritare - de a-și impune voința la nivel global.

Conceptul de politică externă al Federației Ruse, care a fost publicat la 31 martie 2023 și aprobat de președintele rus Vladimir Putin, utilizează un limbaj diplomatic fad pentru a face apel la „democratizarea relațiilor internaționale”, la „egalitatea suverană" și la consolidarea poziției Rusiei pe scena mondială.

Deși în „Conceptul de politică externă”  Statele Unite și „sateliții săi" sunt acuzați că s-au folosit de conflictul din Ucraina pentru a escalada „o politică anti-rusească care durează de mulți ani", acesta afirmă, totodată, că „Rusia nu se consideră un inamic al Occidentului... și nu are intenții rele față de acesta".

Rusia speră că Occidentul „își va da seama de lipsa de viitor a politicii sale de confruntare și a ambițiilor hegemonice și va accepta realitățile complicate ale lumii multipolare", se arată în documentul public.

Recentul veto al Rusiei împotriva prelungirii monitorizării de către ONU a sancțiunilor împotriva Coreei de Nord în legătură cu programul său de arme nucleare și rachete balistice, punând capăt efectiv a 14 ani de cooperare, a fost „un semn clar„ că activitatea avută în vedere în anexa clasificată este deja în curs, a declarat un important academician rus cu legături strânse cu diplomați ruși de rang înalt. Academicianul a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre deliberările sensibile de la Moscova.

„Rusia poate crea dificultăți pentru SUA în multe regiuni diferite ale lumii", a spus academicianul. „Este vorba despre Orientul Mijlociu, Asia de Nord-Est, continentul african și chiar America Latină".

Elaborarea Conceptului de politică externă și a unei anexe clasificate a luat naștere în urma unui apel adresat academicienilor ruși pentru sugestii privind politici. O propunere înaintată în februarie 2023 Ministerului de Externe de către adjunctul șefului Institutului pentru Comunitatea Statelor Independente din Moscova, care are legături strânse cu aparatul de securitate al Rusiei, a prezentat opțiunile Rusiei într-un mod și mai direct.

Academicianul, Vladimir Jarihin, a cerut Rusiei să „continue să faciliteze venirea la putere a forțelor de dreapta izolaționiste din America", „să încurajeze destabilizarea țărilor din America Latină și ascensiunea la putere a forțelor extremiste de extremă stângă și de extremă dreaptă de acolo", precum și să faciliteze „restaurarea suveranității țărilor europene prin susținerea partidelor nemulțumite de presiunea economică din partea SUA".

Alte puncte din propunerea de politică, care a fost de asemenea furnizată publicației WP, sugerează că Moscova ar putea alimenta conflictul dintre Statele Unite și China cu privire la Taiwan pentru a apropia Rusia și China, precum și „pentru a escalada situația din Orientul Mijlociu în jurul Israelului, Iranului și Siriei pentru a distrage atenția SUA de la problemele din această regiune".

Rusia încearcă să submineze sprijinul occidental pentru Ucraina și să perturbe politica internă a Statelor Unite și a țărilor europene, prin campanii de propagandă care susțin politici izolaționiste și extremiste, potrivit unor documente ale Kremlinului prezentate anterior de WP. Totodată, încearcă să remodeleze geopolitica, prin apropiere de China, Iran și Coreea de Nord, în încercarea de a modifica actualul echilibru de putere.

Ministerul rus de Externe a precizat într-un comunicat că nu comentează „existența sau inexistența documentelor interne ale ministerului" și nici stadiul lucrului asupra elaborării acestora.

„Așa cum am declarat de mai multe ori la diferite niveluri, putem confirma că starea de spirit este de a combate în mod decisiv măsurile agresive luate de Occidentul colectiv ca parte a războiului hibrid lansat împotriva Rusiei", a adăugat ministerul rus.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite