Putin confirmă mutarea în Belarus a primelor arme nucleare. „De ce ar trebui să amenințăm întreaga lume?”

0
Publicat:

Rusia a mutat deja un prim lot de arme nucleare tactice în Belarus, spune Vladimir Putin. Președintele Rusiei a declarat la un forum în ce condiții vor putea fi folosite.

Vladimir Putin FOTO: Profimedia
Vladimir Putin FOTO: Profimedia

Putin a confirmat mutarea în Belarus a primelor arme nucleare tactice și spune că acestea vor fi folosite numai dacă teritoriul sau statul Rusiei va fi amenințat.

Răspunzând la întrebări după un discurs la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, președintele Rusiei a declarat că mișcarea este despre "izolare" și pentru a reaminti oricui "se gândește să ne provoace o înfrângere strategică".

Când a fost întrebat de moderatorul forumului despre posibilitatea de a folosi aceste arme, el a răspuns: "De ce ar trebui să amenințăm întreaga lume? Am spus deja că utilizarea măsurilor extreme este posibilă în cazul în care există un pericol pentru statalitatea rusă".

Guvernul american anunță că nu există niciun indiciu că Kremlinul intenționează să folosească arme nucleare pentru a ataca Ucraina. "Nu vedem niciun indiciu că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară", a declarat secretarul de stat american Antony Blinken după comentariile lui Putin, citează BBC.

Belarus este un aliat cheie al Rusiei și a servit drept rampă de lansare pentru invazia pe scară largă a lui Putin în Ucraina în februarie anul trecut.

Putin a spus că transferul focoaselor nucleare tactice va fi finalizat până la sfârșitul verii.

Armele nucleare tactice sunt focoase nucleare mici și sisteme de livrare destinate utilizării pe câmpul de luptă sau pentru o lovitură limitată. Acestea sunt concepute pentru a distruge țintele inamice într-o anumită zonă fără a provoca precipitații radioactive pe scară largă.

Cele mai mici arme nucleare tactice pot fi de o kilotonă sau mai puțin (producând echivalentul a o mie de tone de TNT exploziv). Cele mai mari pot fi la fel de mari ca 100 kilotone. Prin comparație, bomba atomică pe care SUA a aruncat-o asupra Hiroshimei în 1945 a fost de 15 kilotone.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite