Ordinul Maltez al Contractorilor. Cum reușesc directori legați de mari întreprinderi din Rusia să obțină pașapoarte pentru UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce rușii de rând se luptă să obțină vize sau permise de ședere în Europa, manageri de top înstăriți de la întreprinderile de stat rusești continuă să obțină fără prea mare efort pașapoarte malteze, asigurându-și astfel cetățenia Uniunii Europene, relatează publicația rusă „Insider”.

Pașaport maltez FOTO Shutterstock
Pașaport maltez FOTO Shutterstock

Printre acești noi europeni se numără oameni de afaceri ruși proeminenți, mulți dintre ei implicați în aprovizionarea armatei ruse și susținători vocali ai lui Vladimir Putin. Acest grup privilegiat poate ocoli acum restricțiile impuse cetățenilor ruși obișnuiți care doresc să aibă acces în țările din UE.

Autoritățile malteze publică anual numele noilor cetățeni, o practică menținută chiar și după sancțiunile și limitările extinse impuse rușilor în 2022 și 2023. În special, mulți posesori ai pașapoartelor malteze sunt strâns legați de regimul politic din Rusia.

De pildă, Vladimir Durnin , acționar și șef al companiei Mejregiontruboprovodstroi (Construcții de conducte interregionale), împreună cu soția sa, au obținut cetățenia malteză. Compania sa este un contractor major pentru Gazprom, Rosneft, Transneft, Rosatom și Novatek. În plus, cealaltă întreprindere a lui Durnin, Tengri LLC, furnizează nisip companiei sancționate Admiralty Shipyards JSC, cunoscută pentru producția sa de nave militare, inclusiv submarine.

Alexandr Garankin, prim-vicepreședintele Gazprombank, a obținut și el pașaport maltez. Conturile entităților offshore conectate la Gazprombank sunt încă folosite ca fond pentru cercul interior al lui Putin. Soția sa și cei trei copii sunt și ei cetățeni europeni.

Exemplul lui Garankin l-a urmat și Vladimir Kuksov, un contractor important pentru Rosneft și acționar al companiilor Akros și Mad Expert. El este implicat în întreținerea și furnizarea fluidelor de foraj.

Printre proaspeții cetățenii maltezi se află și Alexandr Minibaev, proprietarul Metall-Zavod, situată la Kubinka, lângă Moscova. Întreprinderea sa furnizează mobilier metalic pentru birourile regionale ale Ministerului Afacerilor Interne din Rusia, Serviciul Federal al Penitenciarelor, Serviciul Federal de Protecție, Ministerul Apărării și pentru tribunale. Cifra de afaceri anuală a companiei este de aproape 3 miliarde de ruble (32.070.000 USD).

De asemenea, în rândurile deținătorilor de pașapoarte malteze se regăsește și proprietarul companiei Terra-Auto, Vladislav Ridaev, împreună cu soția și cele două fiice.

Ridaev este un contractor guvernamental care vinde automobile către compania Rostec, Serviciul Federal al Penitenciarelor, Ministerul Afacerilor Interne și administrațiilor locale.

Jurnaliștii Insider au aflat că proaspăta cetățeană malteză Alexandra Fartusova este fiica Liudmilei Fartusova, care este acționar și președinte al Consiliului de Supraveghere al Energomera Concern JSC. Conglomeratul include întreprinderea Monokristal, un mare producător de safir pentru industria optoelectronică.

În plus, Monokristal este contractor în domeniul apărării. De exemplu, furnizează materii prime către KNIRTI JSC. Această companie, care face parte din Rostec, este angajată în dezvoltarea sistemelor de război electronic, inclusiv în producția sistemului Hibinîi EW pentru avioanele de luptă Su-30.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite