În Belarus au început manevrele comune cu Rusia. Ucraina, exerciţii militare, „în oglindă“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
manevre ruse

În Belarus au debutat joi exerciţii militare comune ruso-belaruse, punând în acţiune una dintre cele mai ameninţătoare mobilizări de forţe din jurul graniţelor Ucrainei. Şefii de cel mai înalt nivel ai Armatei Ruse se află în Belarus, în frunte cu şeful Marelui Stat Major, Valeri Gherasimov.

Rusia a demarar exerciţii militare comune cu Belarus, ce urmează a se desfăşura pe parcursul a zece zile, pe fondul tensiunilor în creştere legate de comasarea de către Moscova a zeci de mii de soldaţi la frontiera cu Ucraina. Rusia a transmis că exerciţiile militare din Belarus vor avea o amploare mai mare din cauza „situaţiei grave din regiune”. 

Corespondentul BBC transmite că aproximativ 30.000 de militari ruşi participă la aceste exerciţii, aceasta fiind cea mai mare mobilizare de trupe în Belarus, după sfârşitul Războiului Rece. În cadrul exerciţiilor militare, denumite Union Resolve, militarii vor simula scenarii precum consolidarea frontierei împotriva militanţilor şi a unor amplasamente postconflict. 

Şefii de cel mai înalt nivel ai Armatei Ruse se află în Belarus, în frunte cu şeful Marelui Stat Major, Valeri Gherasimov.

Manevrele se desfăşoară pe cinci poligoane, patru baze aeriene şi 'diferite situri' în Belarus, în special în regiunea Brest, la frontiera cu Ucraina, conform textului.

La aceste exerciţii, potrivit instituţiei de apărare ruse, participă unităţi şi structuri ale Districtului militar Est al Federaţiei Ruse, care într-un timp foarte scurt au executat o relocare la o distanţă de 10.000 de km, precum şi forţe ale armatei belaruse.

Ministerul Apărării rus menţionează că în cadrul acestor relocări ale efectivelor ruse pe teritoriul belarus au fost evaluate capacităţile infrastructurii de transport din Belarus pentru asigurarea transportării de trupe şi echipamente.

Autorităţile militare ruse au comunicat anterior relocarea în Belarus a unor sisteme antiaeriene S-400 Triumf, divizioane antiaeriene Panţîr-S din Extremul Orient, precum şi a unor avioane de vânătoare Su-35 şi de atac Su-25SM.

NATO a descris operaţiunile Allied Resolve 2022/Rusia-Belarus drept cea mai mare desfăşurare militară a Rusiei în fosta republică sovietică de la sfârşitul Războiului Rece încoace.

Ucraina, exerciţii militare, „în oglindă“ cu manevrele Rusiei în Belarus

Ucraina începe joi exerciţii militare anunţate anterior ca răspuns la exerciţiile Rusiei în Belarus, interpretate de Kiev şi Occident ca parte a escaladării militare a Rusiei în regiune, relatează Reuters.

Ministrul apărării ucrainean, Oleksii Reznikov, a declarat anterior că aplicaţiile se vor desfăşura în acelaşi interval de timp, 10- 20 februarie, iar forţele armate vor efectua exerciţii cu drone Bayraktar şi rachete antitanc Javelin şi NLAW furnizate de parteneri străini. Nici Ucraina nu a comunicat numărul militarilor şi echipamentelor implicate în aceste exerciţii.

Rusia


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri