De cât timp e ţarul prieten cu paharul? „Ca spion, Vladimir Putin era leneş şi beţiv“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un documentar prezentat de o televiziune germană susţine că, „pe când era spion KGB, Vladimir Putin era un beţiv şi un desfrânat”.

Un documentar difuzat de Zweites Deutsches Fernsehen (al doilea canal al televiziunii publice germane) îl ilustrează pe preşedintele rus în termeni duri. Citând documente clasificate ale Stasi – temuta poliţia secretă a Germaniei – pe care însă nu le prezintă, realizatorii documentarului susţin că Vladimir Putin avea probleme grave cu consumul de alcool şi, în acest context, obişnuia „să apuce şi să pipăie femei”.

Documentarul, cu titlul „Omul Putin” a fost difuzat marţi seară. O altă sursă importantă de informaţii, susţin jurnaliştii germani, au fost foşti ofiţeri KGB, dintre care unii i-au fost şefi lui Putin în tinereţe, şi care au vorbit acum despre comportamentul acestuia. Totodată, susţine ZDF, şi serviciile occidentale de informaţii au furnizat materiale folosite în film. 

Ca spion, Putin era leneş şi beţiv”, spun jurnaliştii despre perioada în care Putin a condus sediul din Germania de Est al KGB, aflat la Dresda. „Era un spion de birou, un macho care se juca dar se afla în siguranţă”, spune un fost ofiţer în film, potrivit tabloidului britanic „The Sun”. Putin a petrecut cinci ani la Dresda, între 1985 şi 1990. 

O notă secretă a agenţiei din acea perioadă arată că Putin s-a îmbătat la petrecerea organizată de un coleg cu prilejul zilei sale de naştere. „Doamna H. Îşi aminteşte că la acea zi de naştere a tatălui ei, Putin a apucat-o destul de puternic, îmbrăţisând-o şi sărutând-o. Colegii săi din KGB au vorbit despre aplecarea sa către consumul de alcool, mai ales tărie”, susţin jurnaliştii. 

Alte documente amintite de aceştia arată că Putin a dat ordin agenţilor KGB de la Dresda să apere sediul cu arme şi muniţie reală atunci când au izbucnit protestele în Germania de Est. Putin ar fi dispus chiar să se deschidă focul asupra protestatarilor neînarmaţi atunci când aceştia s-au apropiat de clădirea serviciului rus de informaţii. Putin a negat în repetate rânduri că ar fi dat un astfel de ordin. 

A pierdut şi cheile de la documentele secrete

Revenind însă la acea vreme, Putin visa să fie trimis în Occident, unde să formeze şi să conducă o reţea proprie de spionaj, însă superiorii săi de la Moscova nu l-au considerat niciodată suficient de matur pentru o astfel de misiune, potrivit ZDF. În schimb, „plictiseala din Dresda” l-a făcut pe Putin neatent. Un vecin de-ai săi din acea vreme povesteşte că Putin a pierdut la un moment dat câteva chei foarte importante – care deschideau dulapuri în care se aflau documente „ultrasecrete” ale KGB. Acest vecin le-ar fi găsit şi a pus afişe în cartier pentru a le returna proprietarului. O altă persoană, care a scris o carte despre Putin, a declaraat că în timpul acelor ani, Putin era „gras, leneş şi deziluzionat”. 

De fapt, susţin jurnaliştii germani, nici acum lucrurile nu s-au schimbat prea tare. Putin ar dormi până la prânz, ar lucra doar câteva ore în timpul după-amiezii, după care se antrenează într-o sală de forţă echipată numai cu aparatură scumpă, produsă în SUA. Pe lângă acestea, ZDF susţine şi că Putin şi-a făcut operaţii estetice pentru a arăta mai tânăr, că este „îngrozit” de bătrâneţe şi că este „paranoic”, motiv pentru care nu mănâncă nimic care nu este făcut de bucătarul său personal. 

Deşi presa tabloidă a scris în nenumărate rânduri – mai ales de la izbucnirea crizei ucrainene, dar şi înainte de acest punct – despre problemele de sănătate nedovedite ale preşedintelui rus, aceasta este prima dată când cineva îl acuză că are sau a avut probleme cu consumul de alcool. Mai mult, unul dintre jurnaliştii occidentali citaţi în documentarul ZDF a realizat în urmă cu câteva luni un impresionant portret al liderului rus, în care prezintă stilul sănătos de viaţă al acestuia. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite