Anchetă în urma apariţiei unor inscripţii anti-Putin pe zidurile Parlamentului rus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mesaje anti-Putin in Parlamentul rus

Poliţia din Moscova a anunţat sâmbătă că a deschis o anchetă penală pentru vandalism, în urma apariţiei joi, pe zidurile Parlamentului rus, a unor inscripţii "insultătoare" la adresa preşedintelui Vladimir Putin, relatează AFP.

„O anchetă penală a fost deschisă privind apariţia unor panouri, pancarte şi inscripţii insultătoare pe (zidurile) sediului Dumei de Stat pe 18 iulie 2013", a anunţat poliţia din Moscova într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Un purtător de cuvânt al poliţiei din Moscova a confirmat pentru AFP deschiderea anchetei pentru vandalism, o infracţiune pasibilă în această ţară de o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Manifestaţii de protest faţă de condamnarea la cinci ani a liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi au avut loc joi seara pe mai multe străzi, în centrul Moscovei, inclusiv în apropierea sediului Dumei, situat în apropiere de Kremlin.

Manifestanţi se pare că au scris "Putin este un hoţ" şi "Putin este un gay" pe ziduri şi ferestre, la nivelul parterului sediului Dumei, şi că au lipit de aceste ziduri pancarte pe care se putea citi "Navalnîi trebuie să fie preşedinte, Putin trebuie să meargă la închisoare", dar şi zeci de ecusoane roşii cu numele lui Navalnîi inscripţionat pe ele, porivit unui fotograf AFP.

„Oare poliţia crede că poate fi «profanat» sediul Dumei cu ecusoane?", a comentat ironic, într-un mesaj postat pe Twitter, Aleksei Navalnîi, imediat după ce a sosit de la Kirov, un oraş situat la aproximativ 900 de kilometri est de Moscova, unde a fost condamnat joi la cinci ani de detenţie pentru deturnare de fonduri, o acuzaţie pe care o respinge.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, le-a spus unor jurnalişti vineri că, în cazul în care „crtici constructive" sunt binevenite, insultele sunt inacceptabile.

"Este necesar să ne tratăm reciproc cu respect", a subliniat el.

Ancheta pentru vandalism a fost deschisă împotriva unor "persoane neidentificate", potrivit poliţiei.

Altă anchetă - vizând tot o persoană neidentificată - a fost deschisă în urma aceleiaşi manifestaţii, joi, la Moscova, pentru violenţe vizând un poliţist, căruia i-a fost rupt un epolet, a anunţat sâmbătă Comitetul rus de anchetă.

În total 12 activişti din cadrul opoziţiei ruse sunt judecaţi pentru o presupusă implicare în tulburări masive produse în cursul unei manifestaţii de protest la Moscova, pe 6 mai 20102, faţă de realegerea lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite