Şampanie pe plajă. Unde vor sărbători moldovenii Revelionul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătorile de Iarnă sunt din ce în ce mai aproape. Iar după un an de muncă, însoţit de stres, griji permanente şi lipsă de timp, mulţi moldoveni au ales să-şi petreacă Revelionul sau Crăciunul peste hotarele ţării. Destinaţiile nu sunt obişnuite. Cu gândul la vacanţa cea mare, cei mai mulţi se văd deja pe... plajă.

Totuşi, iarna rămâne a fi anotimpul zăpezii. Astfel că o bună parte a cetăţenilor noştri vor merge la ski în Italia şi Franţa. În topul solicitărilor se află şi România sau Bulgaria. Din cauza problemelor politice interne, Ucraina şi Egiptul sunt ţările mai puţin solicitate în acest an. Numărul persoanelor care vor sărbători Revelionul sau Crăciunul în afara Republicii Moldova se menţine la nivelul anilor trecuţi, afirmă reprezentanţii mai multor companii turistice din Chişinău.

Zăpadă garantată

Destinaţii turistice sunt multe, respectiv oferta pentru Sărbătorile de Iarnă este vastă. „Anul acesta mai mulţi pleacă la mare. Bănuiesc că este legat de faptul că a fost şi este în continuare cald”, afirmă Ana Bolocan, şefa departamentului Turism al unei companii din Chişinău. Referindu-se la zonele muntoase, ea spune că „se optează, în mare măsură, pentru ţările unde este zăpadă - Austria, Italia, Franţa, Bulgaria, mai puţin România, dar este şi ea în topul preferinţelor turiştilor moldoveni”. Ea crede că alegerea moldovenilor de a merge la munte în ţările mai îndepărtate ţine de temperaturile ridicate pentru această perioadă.

Revelionul perfect

Despre destinaţiile calde, Ana Bolocan spune că în top sunt Emiratele Arabe Unite şi, inevitabil, Dubaiul. Acesta din urmă este inclus în Cartea Recordurilor Guiness pentru cea mai frumoasă noapte de Revelion organizată, motiv care ar putea influenţa cetăţenii noştri să întâmpine anul 2015 în acest paradis. Cu atât mai mult că, în acest an, Crăciunul pe stil vechi coincide cu Dubai Shopping Festival, care începe pe 1 ianuarie. Este o combinaţie perfectă, iar moldovenii noştri nu ezită să profite de ea. Mai ales că preţul unui pachet este de 555 de euro pentru o persoană şi include zborul tur-retur, transportul de la aeroport la hotel şi invers, cazare pe o perioadă de şapte nopţi şi asigurarea medicală. Tentanţia e mare şi irezistibilă. Dintre ţările calde alese de cetăţenii noştri pentru odihnă mai fac parte şi destinaţiile mai exotice, cum sunt Insulele Maldive şi Sri Lanka, menţionează Ana Bolocan.

Egiptul „se vrea a fi popular”

În funcţie de timpul pe care îl au la dispoziţie, dar şi de grosimea buzunarului, cetăţenii noştri au solicitat acestei companii şi sejururi de câteva zile în oraşele europene. Deşi există o nouă ofertă - cea spre Egipt - nu este prea preferată de moldoveni. „Se vrea a fi populară, dar în realitate este un pic cam stângace, să fiu sinceră, şi noi nu prea o recomandăm turiştilor”, spune Ana Bolocan. Motivul care stă la baza acestei lipse de interes este situaţia politică incertă din regiune. „Problemele politice se răsfrâng direct asupra turismului. Chiar şi excursiile spre piramide nu se mai fac. Dacă alegi să pleci în Egipt o faci strict pentru a te odihni la mare. Unele hoteluri sunt păzite şi nu prea poţi ieşi de pe teritoriu”, afirmă femeia.

Cresc solicitările pentrul Crăciunul pe stil nou

Consultând şi alte companii turistice din Republica Moldova am constatat că tendinţele sunt asemănătoare, excepţie făcând doar costul ofertelor. Anul acesta mulţi moldoveni solicită ofertele valabile pentru Crăciunul pe stil nou. „În Bulgaria, de Revelion, sunt mai puţine solicitări faţă de cele pentru Crăciun”, a precizat Patricia Andronache, administratorul unei alte companii. Oferta acestora pentru Dubai, una dintre cele mai scumpe destinaţii, porneşte de la 1.500 de euro pentru două persoane. „Totul depinde de stelele hotelului şi de serviciile incluse”, a comentat administratorul.

Cu autocarul în Europa

Deoarece decorul de sărbătoare din Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost deja apreciat de locuitorii ţării, aceştia sunt dornici să cunoască şi unele Pieţe europene. Dumitru Cojuhari spune că există şi persoane care au ales oferta companiei lor, nouă pentru acest an - „de a da un tur cu autocarul în Budapesta, Viena şi Bratislava, unde vor avea ocazia să vadă Pieţele de Crăciun”. Costul turului este de 155 de euro pentru o persoană şi include transportul cu autocarul, cazarea, excursii şi un ghid local. În ceea ce priveşte zonele montane, vicedirectorul spune că stagiunile din Austria şi Elveţia sunt mai puţin solicitate. Emiratele Arabe se menţin pe poziţie şi la această companie. Totuşi, aici Egiptul pare a nu fi atins de problemele politice, deoarece „există o mare cerere, iar zborul este direct din Chişinău”.

Fără viză în Israel

Ecaterina Chira, manager superior în turism la una din companiile din capitală, speră că „ridicarea vizelor spre Israel va presupune încă o destinaţie solicitată”. Astfel, în timpul apropiat, Israel ar putea deveni cunoscut şi solicitat şi de cetăţenii moldoveni, căci retragerea vizelor anulează o problemă majoră.

Ucraina a pierdut poziţia

Ofertele şi solicitările pentru vacanţa de iarnă în Ucraina sunt în descreştere, afirmă Dumitru Cojuhari, vicedirectorul unei agenţii turistice. „Până acum era foarte solicitată zona muntoasă de acolo. Anul acesta, pentru siguranţa cetăţenilor, nu mai există oferta. Mai sunt doritori care ne contactează, dar noi le explicăm situaţia şi îi convingem să aleagă altceva”, menţionează Dumitru Cojuhari. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite