Rezultatele primului screening oncologic: zeci de femei au aflat că suferă de cancer în stadiu avansat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancerul mamar și de col uterin afectează cel mai des femeile cu vârsta cuprinsă între 23 și 59 de ani
Cancerul mamar și de col uterin afectează cel mai des femeile cu vârsta cuprinsă între 23 și 59 de ani

Peste 50 de mii de femei din Moldova au trecut un examen profilactic gratuit pe parcursul ultimului an pentru depistarea cancerului mamar și de col uterin. Screening-ul a fost desfășurat în cinci raioane din republică, unde incidența la aceste două maladii oncologice este ridicată.

Examenul medical pentru depistarea cancerului de col uterin a fost efectuat de peste 42.000 de femei, cu vârsta de până la 59 de ani. În 711 cazuri s-au depistat stări precanceroase, iar 19 femei au aflat, făcând screning-ul, că suferă de acest tip de cancer. Totodată, puțin peste 13.000 de femei au făcut testul pentru depistarea cancerului mamar. Maladia s-a confirmat în 124 de cazuri, iar la 184 de femei s-au constatat stări canceroase. În aproape 50% din cazuri, boala era deja în stadiu avansat.

Președintele Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Mircea Buga, a menționat, în cadrul coferinței de presă de prezentare a rezultatelor primului sreening oncologic în Moldova, că aceasta este cea mai reușită metodă de depistare precoce a maladiilor oncologice. „Stadiile incipiente și precanceroase pot fi depistate datorită acestui examen profilactic, care implică mult mai puține cheltuieli decât tratamentul în sine. De fapt, principalul scop al screening-ului este identificarea bolii în stadii în care aceasta poate fi vindecată ", a spus Buga. El a adăugat că rezultatele screening-ului vor fi centralizate pentru crearea unei baze de date pentru monitorizarea persoanelor identificate cu maladii oncologice. Potrivit șefului de la CNAM, pentru anul viitor este preconizată inițierea screening-ului de prostată și colorectal.

Screening-ul oncologic de col uterin și mamar, organizat de Compania Națională de Asigurări în Medicină, a fost desfășurat pe parcursul acestui an și a implicat cheltuieli de 10 mln. de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite