Preşedintele Timofti face apel la înţelepciune şi ordine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova
Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, cheamă la calmitate şi înţelepciune populaţia ţării, iar instituţiile abilitate ale statului urmează să sancţioneze prompt abaterile de la norma legală în cazurile acţiunilor de masă.

„Am încredere în capacitatea dumneavoastră de a înţelege aceste lucruri cu înţelepciune şi discernământ. Am dispus ca, în continuare, toate derapajele de la norma legală să fie sancţionate prompt de instituţiile abilitate ale statului", se spune într-ul Apel, difuzat de serviciul de presă al şefului statului.

„În ultima perioadă, anumite grupări politice, dirijate din umbră sau în mod deschis de forţe ostile Republicii Moldova, au lansat acţiuni şi declaraţii care se află la limita Constituţiei sau chiar încalcă normele legale. Anumiţi politicieni au chemat cetăţenii şi instituţii ale statului la nesupunere civică, au încercat să înlocuiască însemnele noastre naţionale cu unele false, au cerut referendumuri locale şi naţionale pe teme confuze, au manipulat grupuri sociale, inclusiv religioase, pentru ca acestea să se opună ordinii constituţionale", se spune în document.

Preşedintele se referă la faptul, că, în ultimele săptămâni, în diferite regiuni ale ţării, „au fost activizate şi mobilizate grupuri agresive de persoane care au încercat, sub pretexte inventate şi invocând un patriotism fals, să provoace tensiuni sociale şi politice şi să destabilizeze astfel situaţia din ţară.

Peste tot, se poate observa aceeaşi amprentă ale aceloraşi autori. Forţele care conduc aceste ostilităţi sunt deranjate, în opinia mea, de faptul că Republica Moldova, poate pentru prima dată în cei 21 de ani de independenţă, are o şansă reală de a se situa în rândul statelor civilizate din Europa. Transformările care au loc în ţara noastră şi sprijinul fără precedent de care beneficiem din partea partenerilor noştri occidentali nu sunt văzute cu ochi buni de acele formaţiuni politice care doresc păstrarea Republicii Moldova într-o zonă obscură sau revenirea ţării într-un climat de nesiguranţă şi teamă, în care drepturile omului sunt doar pe hârtie, iar supravieţuirea fizică a oamenilor depinde de umilinţele prin care ar fi obligaţi să treacă", menţionează textul Apelului.

Şeful statului cheamă toţi cetăţenii, toate formaţiunile politice şi autorităţile centrale şi locale să dea dovadă de responsabilitate în această situaţie, să se abţină de la orice activitate care ar duce la escaladarea tensiunilor şi să acţioneze în strictă conformitate cu legile ţării.

„Îndemnul meu se îndreaptă inclusiv către tinerii care aleg să-şi revendice drepturile prin intermediul unor acţiuni de stradă. Nu este cazul să revenim pe baricade. Avem nevoie de linişte pentru a duce la îndeplinire proiectele economice şi politice de integrare europeană pe care le aşteaptă cetăţenii. Reformele care se află în derulare pot fi implementate în cadru instituţional şi în conformitate cu legile ţării, dar nu pe stradă sau într-o formă extremă. Am încredere în capacitatea Dumneavoastră de a înţelege aceste lucruri cu înţelepciune şi discernământ. Vă mulţumesc", semnează Apelul preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite