Persoanele asigurate vor putea accesa gratuit peste o mie de medicamente aflate în lista celor compensate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ersoanele asigurate vor beneficia gratuit de peste o mie de denumiri comerciale de medicamente, care se conţin în lista medicamentelor compensate, anunţată de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale din Republica Moldova.

Medicamentele incluse se referă la maladiile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, cancer, maladiile aparatului respirator, digestiv, un şir de maladii rare. Declaraţia aparţine Tatianei Zatîc, şef de direcţie la Ministerul Sănătăţii, transmite IPN.

Potrivit ei, atunci când s-a luat decizia de a include medicamentele în lista celor compensate, s-a ţinut cont de principalele probleme ale sistemului de sănătate. De asemenea, copii vor beneficia gratuit de medicamente. 

„S-a pus accent pe asigurarea cu medicamente compensate a copiilor cuprinsă între 0-18 ani, gravidelor cu medicamente care se prescriu cu scop profilactic până în a 12-a săptămână de sarcină”, a menţionat funcţionara.

„Prin aceasta avem ca scop de a menţine starea de sănătate a celor care deja s-au îmbolnăvit sau să prevenim anumite complicaţii pentru că este foarte important să menţinem calitatea vieţii populaţiei care suferă de o oarecare maladie, de a proteja financiar aceste categorii de oameni”, a declarat Tatiana Zatîc în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal2.

Denis Valac, vicedirector al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, a declarat că în lista medicamentelor compensate sunt incluse 148 de denumiri comune internaţionale ceea ce presupune peste o mie de denumiri comerciale de medicamente. Potrivit lui, pentru a beneficia de medicamente gratuite, pacientul trebuie aibă statut de persoană asigurată, să primească de la medicul de familie sau medicul specialist o reţetă compensată şi cu aceasta poate merge în cele peste o mie de farmacii pentru a-şi ridica medicamentul.

Reprezentantul CNAM susţine că pentru această iniţiativă a fost estimată suma de 60 de milioane de lei. Totodată, Denis Valac menţionează că odată cu aplicarea acestei măsuri costul poliţei de asigurare medicală nu se va schimba.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, pacienţii pot beneficia de medicamente gratuite pentru pneumonie, bronşita cronică simplă şi mucopurulentă cu exacerbare, astmul bronşic, hepatita cronică, fibroză şi ciroza hepatică, pancreatita cronică, gastrita, ulcerul gastric şi ulcerul duodenal, scleroza multiplă, mielopatia, boala cerebrovasculară, encefalopatia mixtă cronică, artrita reumatoidă, reactivă şi psoriazică, guta, pielonefritele acută şi cronică, diabetul zaharat şi complicaţiile lui (neuropatia, nefropatia, angiopatia diabetică), tratamentul depresiei, demenţei (bolii Alzheimer), maladiilor cardiovasculare, respiratorii (bronho pneumopatie cronică obstructivă, astm bronşic), aparatului digestiv (inclusiv hepatită şi ciroza hepatică), aparatului locomotor (osteoartrită, artrită reumatoidă), bolilor endocrine.

Republica MoldovaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite