Pavel Filip, la întrevederea cu Cecilia Malmstrom: E esenţial să valorificăm accesul la piaţa UE, sunteţi principalul nostru partener

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul Pavel Filip a discutat marţi, 7 noiembrie, la Chişinău, cu Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, despre posibilităţile de impulsionare a cooperării Republicii Moldova cu Uniunea Europeană în domeniul comercial.

În cadrul conferinţei de presă comună, premierul a menţionat că pentru ţara noastră este esenţială valorificarea accesului pe piaţa europeană. Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova, cu o pondere de peste 64 % la export şi circa 50 % la import. Totodată, a crescut numărul companiilor implicate în comerţul cu UE şi a fost diversificată gama de produse exportate pe piaţa europeană.

„Această creştere, dar şi interesul prioritar de a susţine agricultorii din ţară, au determinat cererea noastră adresată UE de a examina posibilitatea măririi contingentelor tarifare pentru strugurii de masă, prune şi cireşe, precum şi modificarea condiţiilor de export pentru grâu, orz, porumb şi zahăr”, a declarat Pavel Filip.

De asemenea, oficialii au abordat problema exportului de produse de origine animală moldoveneşti pe piaţa europeană. În context, Filip a exprimat gratitudine Uniunii Europene pentru suportul continuu acordat ţării noastre în aplicarea prevederilor Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA). 

Şeful Executivului a menţionat că dialogul purtat cu oficialul european a vizat şi oportunitatea de extindere a termenului de aplicare a DCFTA în regiunea transnistreană şi pentru anul 2018.

„Discuţiile cordiale şi pline de substanţă pe care le-am avut cu doamna Comisar îmi dau şi mai multă încredere în reuşita acţiunilor noastre comune de a aduce Republica Moldova mai aproape de UE, oferind astfel cetăţenilor noştri noi oportunităţi pe o piaţă care s-a arătat deschisă faţă de Republica Moldova”, a subliniat premierul.

La rândul său, Comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, a spus că relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova sunt puternice, iar UE va continua să susţină ţara noastră în implementarea reformelor. De asemenea, oficialul european a remarcat că antreprenorii din ţara noastră au beneficiat din plin de implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. 

Astfel, producătorii de sucuri, fructe conservate şi legume şi-au mărit exporturile în UE cu peste 25 %, în timp ce exportul de vin s-a dublat. Volumul comerţului între Republica Moldova şi UE a crescut cu 15 % în comparaţie cu anul 2015.

„Astăzi voi participa la lansarea unui nou proiect european, care are drept scop asigurarea unei comunicări mai bune cu mediul de afaceri din Republica Moldova. Antreprenorii vor putea afla mai multe despre cum pot ei utiliza beneficiile Zonei de Liber Schimb. Este un proiect care va facilita şi va încuraja şi mai mult exporturile moldoveneşti pe piaţa europeană”, a conchis Cecilia Malmstrom.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite