Maia Sandu: Experienţa de dezvoltare a Poloniei e preţioasă pentru Moldova

0
0
Maia Sandu şi Andrzej Duda
Maia Sandu şi Andrzej Duda

Polonia este o sursă importantă de securitate în regiune. Moldova va consolida colaborarea dintre cele două ţări în domeniul securităţii, inclusiv al securităţii cibernetice. În acelaşi timp, experienţa de dezvoltare a Poloniei este foarte preţioasă pentru Moldova, care e interesată să preia bunele practici ale Poloniei în domeniul agriculturii, dezvoltării locale, administrării fiscale şi transformării digitale a serviciilor publice.

Declaraţiile au fost făcute de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, după întrevederea cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, în cadrul primei sale vizite oficiale în calitate de preşedinte în Polonia, la invitaţia omologului său, transmite IPN.

Maia Sandu a menţionat că Republica Moldova a ales calea modernizării europene. 

„Sunt încrezătoare că alegerile anticipate din 11 iulie vor reconfirma acest parcurs. Menţionez aici aprecierea pentru disponibilitatea autorităţilor poloneze de a sprijini organizarea votului pe 11 iulie pentru cetăţenii noştri stabiliţi în Polonia. Colaborarea cu Polonia în vederea modernizării Republicii Moldova şi avansării ţării noastre pe calea integrării europene este foarte importantă pentru noi. Avem de învăţat de la polonezi. Republica Moldova are o agendă complexă cu Uniunea Europeană, bazată pe prevederile Acordului de Asociere. Apreciem sprijinul consecvent al Poloniei pentru aspiraţiile europene ale ţării noastre şi pentru susţinerea de a include Moldova în programele de asistenţă europeană. Menţionez aici şi importanţa  Planului de Redresare Economică în valoare de 600 de milioane de euro, oferit recent ţării noastre de Comisia Europeană, care ne va ajuta să relansăm economia, să susţinem antreprenorii mici şi mijlocii, şi să creăm locuri de muncă în ţara noastră”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu a adăugat că cele două ţări au un bun potenţial de colaborare în domeniul modernizării agriculturii, dar şi de consolidare a schimburilor de bune practici dintre autorităţile publice locale din Republica Moldova şi Polonia, la nivelul voievodatelor şi Agenţiilor de dezvoltare regională. „Apreciem mult, în acest sens, includerea Republicii Moldova în lista statelor recipiente de asistenţă poloneză de dezvoltare, pe platforma Polish Aid şi prin intermediul Fondului de Solidaritate al Poloniei, care realizează în ţara noastră numeroase proiecte în domeniul agriculturii şi dezvoltării locale. Oamenii noştri au avut o relaţie bogată de vecinătate timp de câteva sute de ani. Iar astăzi ţările noastre au ocazia să colaboreze pentru a oferi cetăţenilor şansa la o viaţă paşnică şi prosperă. Polonia este o ţară parteneră de încredere pentru Republica Moldova, aliată şi susţinătoare a demersului nostru european, şi o sursă importantă de stabilitate, creştere economică şi modernizare la nivel regional. Îmi doresc ca, în procesul  nostru de modernizare, şi Republica Moldova să contribuie la consolidarea stabilităţii şi afirmarea valorilor europene în regiunea noastră. Dorinţa mea este ca relaţiile dintre ţările noastre să evolueze în continuare, în interes comun şi spre beneficiul cetăţenilor ţărilor noastre”, a încheiat preşedinta.

Andrzej Duda a declarat că Polonia ţine pumnii ca alegerile parlamentare care se apropie să aibă ca rezultat alegerea majorităţii parlamentare ca va permite stabilizarea ţării pe viitor, desfăşurarea reformelor necesare dezvoltării economice, atingerea standardelor democratice, consolidarea statului de drept în Republica Moldova. „Sper că după alegeri vom putea conta pe următoarele etape de cooperare. După alegeri, să fie o majoritate parlamentară stabilă cu care preşedintele să poată realiza sarcini statale. Ne-am împărtăşit cu mai multe experienţe democratice, suntem gata să ne împărtăşim experienţa care a adus rezultate bune dar şi cu ceea ce nu am reuşit să facem, ca Republica Moldova să ştie cum să evite unele acţiuni, ceea ce va duce la dezvoltarea accelerată a statului”, a spus Andrzej Duda.

Andrzej Duda a menţionat că Polonia mereu va fi alături comunităţii din Republica Moldova. În opinia sa, e necesară menţinerea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în graniţele recunoscute pe plan internaţional. „Întotdeauna vom sprijini Republica Moldova în toate acţiunile care vor duce la această integritate şi care vor fi orientate spre o situaţie stabilă. Republica Moldova, prin acesta, va deveni o ţară mai puternică, integrată. Am mulţumit doamnei preşedinte pentru grija oferită minorităţii poloneze. Doamna preşedintă poate conta pe sprijinul nostru în mai multe instituţii internaţionale din care Polonia face parte. Polonia e o ţara prietenoasă, care va sprijini toate procesele democratice din Republica Moldova, va susţine acei politicieni care vor ca Republica Moldova să fie democratică, care vor ca acolo să se aprofundeze procesele democratice”, a adăugat Andrzej Duda.

Tot azi, preşedinta Maia Sandu se va întâlni cu Mareşalul Seimului polon, Elżbieta Witek, şi cu Mareşalul Senatului polon, Tomasz Grodzki.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite