Maia Sandu: „Datoria noastră e să-i ajutăm pe supravieţuitorii deportărilor şi, mai ales, să nu uităm ororile acelor vremi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis un mesaj cu prilejul Zilei comemorării victimelor stalinismului, marcată în Republica Moldova la 6 iulie, când a avut loc cel de-al doilea val de deportări, în 1949.

„Astăzi se împlinesc 72 de ani de la cel mai mare val de deportări din Moldova sovietică şi tot astăzi în ţara noastră sunt comemorate victimele stalinismului. În ziua de 6 iulie 1949 au fost scoase din casele lor şi duse, la un alt capăt de lume, peste 11 mii de familii. Peste 35 de mii de oameni, a căror viaţă s-a împărţit în „până la” şi „după” sau care nici nu au ajuns în exil, murind pe drum de frig, foame şi boli, în vagoane de vite”, se spune în mesajul Preşedintei Maia Sandu.

În mesaj se precizează, de asemenea, că aceşti 35 de mii de oameni sunt o parte din zecile de milioane de victime, provocate de-a lungul anilor de regimul autoritar stalinist. „Pentru noi ei sunt bunicii sau părinţii cuiva, care nu s-au mai întors acasă. Sunt copiii născuţi departe de patrie, preoţii, învăţătorii şi gospodarii satelor noastre, cărora li s-a luat tot ce au agonisit. Mulţi dintre ei, nici până astăzi, nu au reuşit să-şi facă dreptate şi să-şi restituie bunurile”, a menţionat doamna Maia Sandu.

Potrivit şefei statului, al doilea val de deportări a arătat faţa reală a regimului totalitar: drepturile oamenilor au fost călcate în picioare, indiferent de etnie şi limba pe care o vorbeau, fiind instaurate frica şi controlul total asupra societăţii. „La peste 70 de ani distanţă, datoria noastră e să-i ajutăm pe supravieţuitorii deportărilor şi, mai ales, să nu uităm ororile acelor vremi. Memoria vie este singura garanţie că asemenea crime nu se vor mai întâmpla şi că Omul va rămâne mai important decât orice maşinărie statală”, se mai spune în mesajul adresat de doamna Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite