Igor Munteanu: Concesionarul Aeroportului a folosit practici anticoncurenţiale în raport cu operatorii aviatici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO moldnova.eu
FOTO moldnova.eu

Selectarea concesionarului Aeroportului Internaţional Chişinău (AIC) s-a făcut fără respectarea transparenţei şi a mecanismelor de asigurare a intreselor statului. Acest proces a avut loc cu carenţe grave şi profunde, iar organele de anchetă şi justiţia trebuie să investigheze această concesionare riscantă.

Aprecierea a fost dată de către deputatul PPDA Igor Munteanu, preşedintele Comisiei parlamentare de control al finanţelor publice, după audierea raportului de audit al Curţii de Conturi cu privire la încheierea şi executarea contractului de concesiune a Aeroportului, transmite IPN.

Potrivit parlamentarului, concesionarul AIC, compania Avia Invest, a încasat numai din taxa de modernizare circa 1,2 miliarde de lei – „o umbrelă generoasă lăsată proprietarilor săi (Ilan Şor) de către protectorii săi politici”. 

Totodată, deşi în 2017, Aeroportul Internaţional Chişinău a înregistrat un flux de 2,6 milioane de pasageri, concesionarul nu a achitat nici 50% din investiţiile pe care era obligat să le facă în prima etapă. Cea de-a doua etapă, care urma să înceapă în 2017, aşa şi nu a început.

Igor Munteanu susţine că „90% din toate lucrările concesionarului au fost efectuate exclusiv din venitul generat de încasarea taxei aeroportuare, iar restul – din offshoruri, aflate în atenţia Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor”. „Concesionarul a folosit practici anticoncurenţiale şi de monopol în raport cu operatorii aviatici, creditând în mod discreţionar companii terţe din banii colectaţi de la taxele aeroportuare”.

Potrivit preşedintelui Comisiei, contractul privind concesionarea este confuz, plin de ambiguităţi şi fără respectarea mecanismelor de protejare a intereselor statului. „Concluzia pe care o poţi trage după acest raport e că, practic, nu există vreun domeniu legat de activităţile Avia Invest, care să nu fie împănat de nereguli şi de utilizare ilicită a obligaţiilor de concesionar al activelor Aeroportului etc. Tabloul este limpede şi clar. Organele de anchetă şi justiţia trebuie să închidă acest tablou sumbru, care completează experienţa unei concesionări toxice şi riscante pentru Republica Moldova”, susţine Igor Munteanu.

Operaţiunile şi managementul Aeroportului Internaţional Chişinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani şi să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro.

https://www.ipn.md/ro/igor-munteanu-concesionarul-aic-a-folosit-practici-anticoncurentiale-in-7967_1071921.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite