Ghimpu: Comisia de la Veneţia nu va susţine schimbarea sistemului electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pl.md
FOTO pl.md

Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, se arată sceptic în privinţa faptului că proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt, votat vineri, 5 mai, de Parlament, va fi avizat pozitiv de către Comisia de la Veneţia.

„Graba de astăzi din Parlament, de a schimba sistemul electoral înainte de a veni Comisia de la Veneţia, ne face să conchidem că această Comisie nu va susţine în această perioadă schimbarea sistemului, indifirent care ar fi, uninominal sau mixt”, a menţionat Mihai Ghimpu pe pagina sa de Facebook.

Amintim că fracţiunea PL a părăsit şedinţa în plen a Parlamentului, după ce pe ordinea de zi a fost introdus proiectul de lege privind trecerea la sistemul electoral uninominal. Liberalii s-au declarat împotriva acestei schimbări.

Totuşi. votul uninominal a fost susţinut de 52 de deputaţi în prima lectură, iar votul mixt, propus de Igor Dodon, a fost sprijinit de 74 de deputaţi din PDM, PSRM şi Grupul Popular European. Ca urmare, speakerul Andrian Candu a afirmat că s-a ajuns la un comprimis ca Parlamentul să trimită Comisiei de la Veneţia spre avizare anume proiectul legii privind votul mixt, deoarece este susţinut de un număr mai mare de deputaţi.

Liderii PDM, PSRM şi Grupului popular European au notat că vor vota şi în lectura a doua pentru modificarea respectivă, dacă vor primi avizul pozitiv al Comisiei de la Veneţia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite