Furnizorii de medicamente care nu-şi respectă angajamentele vor fi sancţionaţi mai dur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poză simbol FOTO: Arhiva Adevărul
Poză simbol FOTO: Arhiva Adevărul

Furnizorii de medicamente şi consumabile medicale, care nu vor respecta clauzele contractelor semnate cu instituţiile medicale, vor fi sancţionaţi mai aspru. Cabinetul de miniştri a aprobat în şedinţa de miercuri, 25 februarie, modificări în acest sens la Regulamentul privind achiziţionarea de medicamente şi altor produse de uz medical, transmite IPN.

Agenţii economici care nu vor livra instituţiilor medicale produsele contractate vor trebui să achite o penalitate de 50 % din valoare contractului, şi nu 5% cum prevedea regulamentul până acum. Pentru neinformarea, în termen de 15 zile calendaristice, a cumpărătorului despre imposibilitatea livrării medicamentelor, vânzătorul va suporta o penalitate în mărime de 5% din suma contractuală. Pentru fiecare zi de întârziere a livrărilor de medicamente şi produse medicale este prevăzută o sancţiune de 1% din valoarea mărfii, în timp ce vechiul regulament prevedea o sancţiune de 0,1%.

Modificările operate de Guvern intervin după criza de la început de an, când mai mulţi furnizori au refuzat să livreze medicamente în spitale la preţul contractat, ca urmare a devalorizării monedei naţionale. Despre lipsa medicamentelor în spitale s-a discutat şi în şedinţa de sâmbătă, 21 februarie, convocată de premierul Chiril Gaburici, după ce a mers în inspecţie la două dintre cele mai mari instituţii medicale din ţară pentru. Tot atunci, s-a decis şi elaborarea unui nou contract-cadru valabil pentru toţi furnizorii, cu penalităţi mai dure pentru cei care nu îşi respectă angajamentele.

Ministrul sănătăţii, Mircea Buga, a declarat că, în prezent, în spitale are loc livrarea de medicamente.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite