Embargoul, valabil doar pentru dreapta Nistrului? Ruşii vor să cumpere toate fructele şi legumele din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruşii, dispuşi să achiziţioneze volume importante de fructe şi legume din Transnistria FOTO: Adevărul
Ruşii, dispuşi să achiziţioneze volume importante de fructe şi legume din Transnistria FOTO: Adevărul

Oamenii de afaceri din Rusia care deţin reţele de supermarketuri au anunţat că sunt dispuşi să cumpere toate fructele şi legumele din Transnistria, încheind contracte cu majoritatea producătorilor pe care i-au vizitat recent.

Potrivit novostipmr.com, proprietarii companiilor care gestionează 30 de reţele de supermarketuri din Rusia au vizitat săptămâna trecută regiunea transnistreană. Administraţia ilegală de la Tiraspol anunţă că întreprinzătorii ruşi sunt interesaţi de o colaborare foarte intensă cu producătorii din Transnistria, iar fructele şi legumele vor ajunge nu doar într-o regiune din Rusia, dar şi în toată ţara. În acelaşi timp, reprezentanţii „ministerului economiei” din stânga Nistrului susţin că ruşii sunt disponibili să ajute producătorii din regiune şi cu investiţii. Astfel, agenţii economici din Rusia au menţionat că, la încheierea contractelor cu producătorii din Transnistria, vor investi o parte din bani în afacerea agricolă a acestora pentru ca să se poată obţine volume mai mari de fructe şi legume destinate pieţei ruse.

Sursa notează că investitorii din Rusia au declarat că doar o reţea de supermarketuri din Rusia are capacitatea de a plasa pe rafturi întreaga producţie de fructe şi legume din regiune, însă sunt dispuşi să achiziţioneze şi loturi mici de produse din Transnistria. „Am trecut la etapa când înţelegerile noastre sunt puse în practică. Dacă anterior erau doar discuţii, acum investitorii ruşi au încheiat contracte cu toţi producătorii agricoli pe carte au reuşit să-i viziteze”, a precizat reprezentantul „ministerului economiei” din regiune, Fedot Ţîbulski.  

În acelaşi timp, oaspeţii ruşi s-au arătat dispuşi să achiziţioneze şi produse ale Fabricii de conserve din Camenca. „Vom importa iniţial 40 de tone de conserve. Suntem dispuşi să avem o colaborare pe termen îndelungat şi avem nevoie de parteneri stabili şi de încredere”, a declarat reprezentanta unei companii ruseşti, Oxana Babici.

Potrivit sursei, producătorii din Transnistria susţin că aceste colaborări reprezintă o oportunitate unică. „Dacă vom colabora un an cu partenerii ruşi, atunci în anul următor vom extinde suprafaţa terenurilor agricole şi vom crea noi locuri de muncă”, a menţionat Victor Bojko, un prodcător din Transnistria.  

Menţionăm că Rusia a anulat, cu titlu de experiment, pentru 70 de producători din Republica Moldova embargoul la fructe. Totuşi, deşi majoritatea producătorilor de fructe se află în regiunea de nord a Republicii Moldova, firmele care au obţinut undă verde pentru livrarea fructelor în Rusia sunt din Găgăuzia sau Transnistria. Atât autorităţile de la Chişinău, cât şi producătorii de fructe spun că nu le este clar mecanismul şi criteriile în baza cărora Serviciul rusesc „Rosselhoznadzor” a selectat companiile din listă. Experţii consideră că gestul autorităţilor de la Moscova sunt un instrument de şantaj prin care arată că cei care susţin vectorul politic estic beneficiază de anularea restricţiilor comerciale. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite