Comisia juridică a finalizat examinarea cererilor de ridicare a imunităţii deputatului Ilan Şor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilan Şor, deputat fugar refugiat în Israel
Ilan Şor, deputat fugar refugiat în Israel

Comisia juridică, numiri şi imunităţi a finalizat examinarea celor nouă cereri, prin care Procuratura Generală solicită ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Ilan Şor. Astfel, au fost aprobate rapoartele, iar acestea urmează să fie transmise plenului Parlamentului pentru a adopta hotărârea pe marginea demersurilor procurorilor, transmite IPN.

 Cererile vizează perioada 2012-2014 şi vizează dosarul fraudei bancare şi Aeroportul Internaţional Chişinău.

Într-o conferinţă de presă, preşedinta Comisiei juridice, Olesea Stamate, a menţionat că Biroul permanent urmează să stabilească miercuri data şedinţei în plen, inclusiv şi caracterul deschis sau închis al şedinţei. Avocaţii lui Ilan Şor au refuzat să participe la şedinţa de astăzi.

„Noi am examinat foarte atent şi minuţios cele prezentate de către procurorul general. Au fost acordate întrebări destul de detaliate şi vreau să vă zic că reprezentanţii Procuraturii s-au descurcat foarte bine la acest capitol. Adică, ne-au oferit o informaţie comprehensivă ce s-a întâmplat în dosarul fraudei bancare. Din punctul meu de vedere, membrii comisiei au primit toată informaţia necesară de la Procuratura generală ca să-şi formeze o opinie obiectivă vizavi de faptele pe care Procuratura pretinde că le-ar fi comis deputatul Ilan Şor”, a menţionat Olesea Stamate.

Potrivit Regulamentului Parlamentului, deputaţii vor decide asupra cererilor procurorului general cu votul majorităţii, exprimat secret.

Procuratura Generală a solicitat ridicarea imunităţii în vederea reţinerii, arestării, percheziţiei şi trimiterii în judecată penală pe mai multe fapte din Cordul Penal. Este vorba despre escrocherie în proporţii deosebit de mari, spălarea banilor în proporţii deosebit de mari, crearea sau conducerea unei organizaţii criminale. De asemenea, falsul în declaraţii, delapidarea averii străine şi abuzul de putere sau abuzul de serviciu.

Ilan Şor, care a dispărut din spaţiul public în iunie 2019, a declarat că este vorba despre un show pus la cale de către preşedinta Maia Sandu. Lui Ilan Şor i-a mai fost retrasă imunitatea parlamentară în august 2019.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite