Astăzi se prăznuieşte Naşterea Maicii Domnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Creştinii ortodocşi care respectă calendarul de stil vechi sărbătoresc joi, 21 septembrie, Naşterea Maicii Domnului, numită în popor şi Sfânta Maria Mică. Este una din cele patru sărbători împărăteşti închinate Maicii Domnului, transmite IPN.

Potrivit tradiţiei, în ziua de Sfânta Maria Mică oamenii fac pelerinaje la mănăstiri şi duc la biserică fructe, pâine şi lumânări pentru binecuvântare. Credincioşii merg de dimineaţa la slujbă şi se închină icoanei Maicii Domnului.

Parohul Bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla”, protoiereul-mitrofor Ioan Ciuntu, spune că pentru Biserică Maica Domnului este cea prin care s-a adus Dumnezeirea pe pământ, prin naşterea Domnului, iar această zi este cinstită în mod deosebit. „Naşterea feciorei Maria e o alegere a cerului pentru lume, pentru ca noi să nu mai spunem că Doamne nu ştii necazurile şi greutăţile noastre”. La această sărbătoare slujbele sunt deosebite prin cântări, se oficiază liturghie, iar preoţii îmbracă veşminte verzi ca simbol al nemuririi.

În popor se spune că în această zi nu se aprinde focul deoarece ar aduce nenorociri. Preotul spune însă că sărbătorile religioase nu au nimic cu superstiţiile. „Altă greşeală este că oamenii sărbătoresc cu vin, cu bere, mai joacă şi o partidă în cărţi”. Preotul Ioan Ciuntu spune că această zi ar trebui cinstită prin rugăciune, printr-un acatist, printr-o cântare bisericească de suflet. Oamenii pot merge la cineva care este în temniţă sau la spital, să-i viziteze pe cei necăjiţi, să facă milostenie şi fapte bune. „E bine când sărbătorile religioase le ţinem cu stricteţe şi nu ne deşurubăm ca să ne ducem la lucruri mărunte, pentru că astfel omul se dezbate de la cele creştineşte. Credinţa fără fapte bune este moarte”, a spus preotul.

În credinţa populară, sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului mai reprezintă hotarul astronomic dintre vară şi toamnă, momentul în care se dă startul lucrurilor agricole de toamnă şi momentul în care noul anotimp începe să îşi intre în drepturi.

În această zi, îşi sărbătoresc hramul multe biserici, localităţi şi familii. La fel, femeile care poartă numele Maria îşi sărbătoresc Ziua Numelui.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite