24 de persoane, reţinute în R. Moldova pentru escrocherie cu pretinse vânzări de automobile importate din Europa VIDEO

0
0
FOTO simbol
FOTO simbol

Oamenii legii au reţinut 24 de suspecţi în urma percheziţiilor pe care le-au desfăşurat marţi, 23 noiembrie, în mai multe localităţi şi penitenciare din R. Moldova. Pe cauza dată, sunt cercetaţi şi 19 deţinuţi, care urmează să fie tapaţi pentru audieri. Este vorba despre o schemă de escrocherie cu pretinse vânzări de automobile importate din Europa. Prejudiciul e estimat la circa 2 milioane de lei, iar schema este cercetată din septembrie 2020.

Conform materialelor cauzei, bănuiţi îşi creau conturi pe pagini internet cu anunţuri, postau fotografii cu maşini preluate de pe pagini din state europene. Le propuneau spre vânzare, spunând că sunt intermediari. Sumele pe care trebuiau să le plătească în avans clienţii variau între 1.500 şi 3.000 de euro, iar unii păgubaşi le-au dat şi 9.000 de euro. Ulterior, făptaşii ştergeau anunţurile şi renunţau la numerele de telefon.

Într-o conferinţă de presă, şeful adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei, Lilian Carabeţ, a declarat că majoritatea din cele 24 de persoane reţinute nu sunt angajate în câmpul muncii şi au antecedente penale. Sunt în total 25 de dosare pe acelaşi gen de infracţiune, care au fost conexate într-o procedură unică – escrocherie săvârşită de un grup criminal în proporţii deosebit de mari. Marţi au fost efectuate circa 60 de percheziţii, inclusiv în penitenciare. Deocamdată au fost ridicaţi 635.000 de lei.

Liuba Jignea-Suveica, director adjunct al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, a declarat că în schemele depistate nu este implicat niciun angajat al sistemului penitenciar. Cât despre modul în care deţinuţii au făcut rost de telefoane sau alte obiecte interzise în locurile de detenţie, responsabila a spus că, dacă acestea se depistează, se efectuează anchete de serviciu pentru a identifica modul în care acestea au ajuns.

Pentru acţiuni de escrocherie, suspecţii riscă închisoare pe un termen de până la 15 ani.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri