Reforma justiţiei în Israel: Premierul Netanyahu se angajează să ''pună capăt diviziunii''

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a angajat joi seara să "pună capăt diviziunii în cadrul populaţiei", după săptămâni de manifestaţii împotriva proiectului de reformă a sistemului judiciar, relatează AFP.

FOTO EPA EFE
FOTO EPA EFE

Netanyahu a anunţat că "intră în scenă" şi că este hotărât să impulsioneze reforma, dar că va face totul pentru "a ajunge la o soluţie" acceptabilă atât pentru apărătorii proiectului de lege cât şi pentru criticii acestuia.

"Voi face totul, totul, pentru a calma spiritele şi a pune capăt diviziunii în rândul populaţiei", a subliniat premierul, care i-a numit în mod repetat pe manifestanţi susţinători ai "anarhiei". Reforma vizează creşterea puterii aleşilor faţă de cea a magistraţilor. Potrivit criticilor, reforma pune în pericol caracterul democratic al statului Israel

Declararea unui prim-ministru al Israelului ca inapt pentru această funcţie va deveni mai dificilă după ce parlamentul (Knesset) a aprobat joi o nouă lege, notează dpa.

După o noapte de dezbateri, deputaţii au aprobat legea în lectură finală, cu 61 de voturi pentru (din 120 de membri ai Knesset-ului), 47 împotrivă, restul abţinându-se sau fiind absenţi.

Aceasta este prima modificare în legea care vine în cadrul unor reforme mai ample în justiţie plănuite de guvernul naţionalist religios condus de Benjamin Netanyahu. Reformele au scos mii de protestatari în stradă şi au atras critici din străinătate.

Știri ExternePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite