VIDEO FOTO Cine este femeia în rochie roşie care a devenit simbolul protestelor din Turcia?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imaginea unei femei cu păr cârlionţat brunet, îmbrăcată într-o rochie roşie de vară, a fost surprinsă de fotografi în timp ce era atacată cu gaz lacrimogen de către un poliţist turc, deşi tânăra nu reprezenta nicio ameninţare. Ulterior, fotografia a devenit o imagine virală, iar mesajul ei a fost considerat un laitmotiv pentru protestele femeilor din Turcia.

Identificată drept Ceyda Sungar, femeia a declarat că experienţa ei este una obişnuită pentru compatrioţii care luptă pentru drepturile lor. Tânăra este academician în cadrul Universităţii Tehnice din Istanbul, cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ din Turcia, potrivit publicaţiei „The Daily Mail”.

„Fiecare cetăţean care şi-a apărat drepturile, fiecare muncitor care a luptat pentru drepturile sale fundamentale şi fiecare student care a apărat drepturile universităţilor au fost martorii aceloraşi acte de violenţă pe care le-am trăit şi eu”, a spus Sungar pentru cotidianul turcesc „Radikal”.

image

Imaginea a fost postată pe internet şi răspândită cu ajutorul reţelelor sociale, în scurt timp devenind un fenomen transformat în laitmotivul femeilor din Turcia care s-au implicat în mişcările de stradă. Fotografia a fost reeditată în nenumărate versiuni şi transformată în postere.

image

„Această imagine redă esenţa protestului”, a declarat Esra, o studentă la Facultatea de Matematică din Beşiktaş. „Şi anume violenţa poliţiştilor folosită împotriva protestatarilor paşnici, împotriva oamenilor care încearcă să se protejeze pe ei înşişi şi ceea ce preţuiesc”, continuă femeia.

Violenţele continuă

Statele Unite ale Americii şi UE, alături de organizaţiile pentru respectarea drepturilor omului, şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea tensiunilor din Turcia. Până în prezent, ofensiva poliţiştilor turci a dus la moartea a două persoane şi peste 1,700 de oameni au fost răniţi.

Vicepremierul turc Bülent Arinç le-a prezentat marţi scuze numeroşilor manifestanţi răniţi în cadrul mişcării de contestare a Guvernului, care agită de şase zile toată Turcia, relatează AFP. El a adăugat, de asemenea, că primele manifestaţii organizate săptămâna trecută la Istanbul au fost "juste şi legitime".

Pe de altă parte, premierul Turciei Tayyp Erdogan a acuzat, luni, protestatarii mişcării anti-guvernamentale că sunt „mână în mână cu terorismul”, afirmaţie care a accentuat furia poporului. Erdogan consideră că protestele sunt opera inamicilor secularişti, care nu au acceptat mandatul său, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

Mii de turci continuă să protesteze faţă de guvern şi de acţiunile sale profund nedemocraticePoliţiştii încearcă să suprime nemulţumirea generală folosind bastoane, gaze lacrimogene şi tancuri, în Istanbul, în Ankara, dar şi în alte peste 60 de oraşe de pe teritoriul turc, comentează „Foreign Policy”.

 

 

 

 

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite