Un angajat umanitar al ONU şi un director al organizaţiei creştine World Vision, arestaţi şi inculpaţi în Israel pentru susţinerea mişcării Hamas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un angajat palestinian al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Fâşia Gaza a fost arestat şi inculpat în Israel. Anunţul a fost făcut marţi de autorităţile israeliene. Este al doilea angajat în domeniul umanitar din Fâşia Gaza inculpat în doar o săptămână în statul evreu.

Wahid Borsh, în vârstă de 38 de ani, a fost reţinut pe 16 iulie şi inculpat marţi pentru activităţi „teroriste“ în beneficiul mişcării Hamas, care controlează enclava palestiniană Fâşia Gaza, potrivit autorităţilor israeliene. Bărbatul originar din Jabalia, în nordul Fâşiei Gaza, lucrează pentru PNUD din 2003, fiind responsabil de demolarea clădirilor avariate în urma bombardamentelor israeliene în enclava palestiniană.

Potrivit Shin Beth (serviciul intern de securitate al Israelului), Borsh „a profitat de postul său pentru a furniza ajutor material activităţilor teroriste şi militare ale Hamas“. Acţionând la ordinele unui lider Hamas, el a redireţionat resurse ale PNUD pentru construcţia unui dig necesar acitivităţilor navale ale mişcării islamiste. De asemenea, el a intervenit pe lângă superiorii săi din PNUD pentru a da prioritate, în cadrul programelor de reabilitare, unor zone locuite de membri Hamas, acuză Shin Beth.

Inculparea angajatului ONU a avut loc la cinci zile de la arestarea şi inculparea directorului filialei World Vision din Fâşia Gaza, Mohammed Halabi.

Autorităţile israeliene îl acuză pe Halabi că a deturnat 6,5 milioane de euro anual pentru activităţi militare ale Hamas, marele duşman al Israelului.

Aceste cazuri „arată cum Hamas exploatează resursele unor organizaţii internaţionale umanitare în defavoarea populaţiei civile din Fâşia Gaza“, potrivit Guvernului israelian, citat de AFP.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite