Trei morţi după raiduri aeriene ale Turciei asupra unei tabere de refugiaţi kurzi din nordul Irakului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turcia a efectuat raiduri aeriene asupra taberei de refugiaţi kurzi Makhmur din nordul Irakullui FOTO captură You Tube
Turcia a efectuat raiduri aeriene asupra taberei de refugiaţi kurzi Makhmur din nordul Irakullui FOTO captură You Tube

Trei persoane au fost ucise şi altele rănite sâmbătă după un raid aerian al Turciei asupra unei tabere de refugiaţi kurzi din nordul Irakului, a transmis un oficial al partidului Uniunea Patriotică din Kurdistan.

Loviturile aeriene ale Turciei asupra unei tabere care adăposteşte mii de refugiaţi kurzi are loc la trei zile după ce preşedintele turc Tayyip Erdogan avertizase că urmează să „cureţe” un loc ce serveşte drept cuib militanţilor kurzi.

Un oficial irakian de securitate a confirmat sub anonimat raidurile şi existenţa unor morţi şi răniţi fără a furniza şi alte detalii.

În ultimul an, forţele armate turce şi-au înteţit atacurile asupra bazelor nord-irakiene ale Partidului Muncitoresc din Kurdistan, incursiunile fiind limitate la o porţiune de 30 de kilometri în interiorul Irakului.

Joi, Erdogan spunea că  Makhmur, o tabără situată la 180 de kilometri sud de graniţa cu Turcia, care de mai bine de două decenii adăposteşte refugiaţi turci, este un „incubator” pentru militanţi şi este o problemă .

Tabăra a fost înfiinţată în anii 1990, după ce mii de kurzi din Turcia au trecut graniţa în Irak, o mişcare atribuită Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK). Desemnat organizaţie teroristă de SUA şi UE, PKK a declanşat o insurgenţă în sud-estul majoritar kurd din Turcia în 1984. Peste 40.000 de oameni au fost ucişi pe parcursul conflictului.

Un oficial turc a subliniat că Makhmur este în prezent o prioritate pentru Turcia, care a mai efectuat raiduri aeriene asupra acestei tabere şi anul trecut, când nu au existat victime.

Tot sâmbătă, într-un incident separat, cinci luptători din forţele Peshmerga (cei care înfruntă moartea) kurde din nordul Irakului au fost ucişi într-o ambuscadă a PKK, a anunţat ministrul Peshmerga.

Luptele au avut loc în oraşul Amedi din nordul Kurdistanului irakian.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite