The Telegraph: România alunecă neremarcat în despotism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"România alunecă spre despotism", se spune intr-un articol apărut pe blogul publicaţiei britanice "The Telegraph". Materialul este ilustrat cu fotografia fostului dictator comunist, Nicolae Ceauşescu.

După ce partidul de dreapta a pierdut din popularitate, preşedintele Traian Băsescu i-a cerut independentului Mihai-Răzvan Ungureanu să formeze un nou Guvern.

"Social-democraţii din opoziţia au început imediat mituirea parlamentarilor pentru a-şi asigura majoritatea şi au preluat puterea în urma unei motiuni de cenzură", scrie "The Telegraph".

"Acesta a fost momentul în care lucrurile au luat o întorsătură îngrijorătoare", constată autorul articolului. Pe lângă ordonanţele de urgenţă prin care Guvernul şi-a subordonat instituţiile statului - măsuri care arată ca şi "o lovitură de stat" .

Publicaţia mai remarcă totodată că o comisie de academicieni, care a confirmat plagiatul premierului Victor Ponta, a fost imediat dizolvată.

Măsurile adoptate recent de Guvernul Ponta au generat preocupări serioase privind nerespectarea principiilor fundamentale şi ridică "îndoieli serioase privind angajamentul faţă de respectarea statului de drept sau privind modul în care este înteles statul de drept într-un sistem democratic pluralist", aşa cum arată raportul pe Justitie, publicat miercuri, notează ziarul.

România e la marginea Europei - politic şi geografic. Călătoreste spre Vest şi eşti pe un teritoriu mai mult sau mai puţin democratic. Mergi însă spre Est şi nu vei găsi prea multe locuri unde guvernele se schimbă paşnic în urma alegerilor", continuă "The Telegraph".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite