Preşedintele Azerbaidjanului poate rămâne pe viaţă la conducerea ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azerii au aprobat ieri, într-un referendum, suprimarea limitei de două mandate prezidenţiale, deschizând calea pentru menţinerea la putere a lui Ilham Aliev pe viaţă.


Potrivit NewsIn, amendamentul constituţional a fost aprobat de 92% dintre alegători, potrivit unor rezultate parţiale de după numărarea a 54% dintre buletinele de vot.

Alte zece amendamente constituţionale supuse alegătorilor, dintre care unul privind restricţii pentru presă, au fost de asemenea aprobate, a declarat şeful comisiei, Mazahir Panahov. "Procentajul voturilor pozitive este atât de mare, încât putem spune deja că toate aceste schimbări au fost aprobate", a declarat el.

Mişcările de opoziţie din această fostă republică sovietică ceruseră boicotarea scrutinului, estimând că singurul său obiectiv este de a-i permite lui Ilham Aliev, în vârstă de 47 de ani, să fie preşedinte pe viaţă. Ali Keremli, liderul partidului de opoziţie Frontul Naţional, a anunţat deja mai multe nereguli constatate de observatorii opoziţiei în timpul scrutinului.

Aliev, care i-a succedat la putere tatălui său în 2003, a fost reales în octombrie cu o majoritate clară pentru un al doilea mandat de cinci ani, care ar fi trebuit să fie şi ultimul. Înaintea lui, Gaidar Aliev, fost membru KGB şi lider comunist, condusese destinele ţării aproape fără întrerupere din 1969 până în 2003.

Amendamentele supuse la referendum permit de asemenea amânarea scrutinelor prezidenţiale sau legislative în caz de război. În pofida unui armistiţiu, Azerbaidjanul este în continuare în conflict cu Armenia vecină din cauza Nagorno-Karabah, regiune separatistă majoritar armeană pe care Aliev a promis că o va readuce sub control azer.

Alte amendamente propun interzicerea fotografierii, filmării sau înregistrării unei persoane fără asentimentul său, restricţie ce îngrijorează organizaţiile pentru libertatea presei, a cărei situaţie este deja dificilă în Azerbaidjan. Zeci de jurnalişti au fost închişi în ultimele luni, în baza unei legislaţii controversate care pedepseşte sever defăimarea.

La sfârşitul anului 2008, autorităţile au interzis difuzarea emisiunilor locale ale BBC, Vocea Americii şi Radio Europa Liberă, considerate dintre puţinele surse de informaţii independente din ţară.

În lume

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite