Preşedintele algerian Abdelaziz Bouteflika renunţă să mai candideze la al cincilea mandat şi amână alegerile prezidenţiale pe termen nedefinit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Preşedintele algerian Abdelaziz Bouteflika, vizat de peste două săptămâni de o mişcare de contestare fără precedent în cei 20 de ani de când se află la putere, a anunţat luni că renunţă să mai candideze la un al cincilea mandat şi o amânare sine die a alegerilor prezidenţiale prevăzute la 18 aprilie, relatează AFP.

Bouteflika s-a întors în Algeria duminică, după două săptămâni de spitalizare în Elveţia, în vederea unor ”examene medicale”.

Într-un mesaj adresat naţiunii şi publicat de agenţia oficială algeriană de presă APS, el precizează că alegerile prezidenţiale vor avea loc ”în prelungirea” unei ”conferinţe naţionale” însărcinate să reformeze sistemul politic şi să elaboreze un proiect al unei Constituţii până la sfârşitul lui 2019.

Bouteflika - care se angajează în acest text ”să predea atribuţiile şi prerogativele preşedintelui Republicii succesorului pe care poporul algerian îl va alege în mod liber” - a anunţat astfel în mod implicit că va rămâne şef al statului până la expirarea mandatului său, la 28 aprilie 2019.

”Nu va exista un al cincilea mandat şi nu s-a pus niciodată problema în ceea ce mă priveşte, starea mea de sănătate şi vârsta impunându-mi ca ultimă datorie faţă de poporul algerian doar să contribui la punerea fundaţiei unei noi Republici”, afirmă Bouteflika în acest text.

”Nu vor exista alegeri prezidenţiale la 18 aprilie”, continuă preşedintele algerian, care afirmă că ”satisface astfel o cerere presantă pe care voi, mulţi (algerieni) mi-aţi adresat-o”.

Următoarele alegeri prezidenţiale ”vor avea loc în prelungirea conferinţei naţionale inclusive şi independente (...), echitabil reprezentativă a societăţii algeriene şi a sensibilităţilor care o traversează” şi care ”va trebui să depună eforturi să-şi îndeplinească mandatul până la sfârşitul lui 2019”, adaugă Bouteflika.

Claxoane începeau să răsune luni seara, în centrul Algerului, capitala ţării.

O remaniere ministerială urmează să aibă loc în curând, a anunţat preşedinţa într-un comunicat, relatează Reuters.

Bouteflika, în vârstă de 82 de ani, afla la putere din 1999, a decis iniţial să candideze la propria succesiune, în pofida unei sănătăţi fragile - după ce a suferit un accident vascular cerebral (AVC) în 2013.

Această decizie a declanşat, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, manifestaţii paşnice în Algeria.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite