Lupta cu inamicul invizibil. „Marii albi“ ai Chinei dezinfectează totul: case, oameni, chiar şi pământul VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Lăsând în urma lor o ceaţă fină de dezinfectant, lucrătorii din China îmbrăcaţi combinezoane albe curăţă case, drumuri, pachete şi chiar oameni, măsură considerată inutilă de specialişti.

China are o strategie zero-Covid, care impune lockdown total, teste în masă şi carantine lungi, ca parte a eforturilor neîntrerupte de a înlătura focarele de virus, indiferent de costurile pentru economie sau libertăţile oamenilor săi.

În arsenalul de control al virusului se numără pulverizarea cu dezinfectant, pe care un oficial de rang înalt din Shanghai, la începutul acestei luni, a lăudat-o ca fiind o parte cheie a unui „mare asalt” asupra virusului.

Imaginile arată legiuni de „mari albi” – aşa cum sunt denumiţi lucrătorii din domeniul sănătăţii îmbrăcaţi în combinezoane – care pulverizează locuinţele cu dezinfectant, după ce locuitorii lor au fost luaţi în carantină de stat.

Priveliştea a devenit una dintre cele mai reprezentative expresii ale politicii Chinei zero-Covid, care a căpătat o dimensiune politică, pe măsură ce preşedintele Xi Jinping a legat legitimitatea conducerii sale de protejarea vieţile chinezilor de Covid.

Posesiunile personale şi mobilierul din case se află în mijlocul norilor de dezinfectant, arată imaginile -- în timp ce în alte cazuri ţinta sunt străzile oraşului, zidurile şi parcurile.

Dar astfel de campanii care necesită forţă de muncă sunt relativ inutile împotriva unui virus care se răspândeşte prin picăturile expulzate în tuse şi strănut, au declarat experţii pentru AFP.

„Deoarece infecţia prin atingerea suprafeţelor contaminate nu este o cale importantă de transmitere, utilizarea agresivă a dezinfectantului nu este necesară”, a declarat Yanzhong Huang, membru principal la Consiliul pentru Relaţii Externe din New York.

Transmiterea prin suprafeţe şi obiecte contaminate este posibilă, dar relativ rară.

Şansele nu au descurajat folosirea excesivă a pulverizatoarelor cu dezinfectant din China.

Numai Shanghai a sterilizat 13.000 de zone începând cu data de 2 mai, conform unei politici care vizează casele persoanelor infectate, blocurile de apartamente şi dezinfectarea „preventivă”, a spus viceprimarul Liu Duo.

Paturi, haine, scutere

Într-un videoclip de pe reţelele sociale verificat de AFP, un lucrător din domeniul sănătăţii îmbrăcat în combinezon şi cu pulverizatorul în mână, „aruncă” nori de dezinfectant pe patul, biroul şi hainele unui rezident.

Alte clipuri îi arată pe muncitori care rătăcesc pe străzi şi prin ansambluri de locuinţe, stropind pereţi, scutere - şi chiar pământul în timp ce rezidenţii se aliniază pentru teste.

Un locuitor din Shanghai a declarat pentru AFP că locuinţa lui a fost sterilizată de două ori după ce s-au întors din carantină, famila sa primind ordin să aştepte afară timp de o oră de fiecare dată.

Deşi virusul se poate transmite prin suprafeţe, „nu poate supravieţui mult timp în afara corpului uman, aşa că nu este necesară sterilizarea suprafeţelor exterioare”, a spus Huang de la Consiliul pentru Relaţii Externe.

„Utilizarea pe scară largă a unor dezinfectanţi chimici, cum ar fi dezinfectantul cu clor, ar putea avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii umane (şi) mediului”.

Leong Hoe Nam, expert în boli infecţioase la Spitalul Mount Elizabeth Novena din Singapore, a declarat că dezinfecţia în aer liber este „absolut inutilă”.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite