Liderul Hamas ar fi încolțit în buncărul său. Armata israeliană a ajuns în inima orașului Gaza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) se află în inima orașului Gaza, iar liderul Hamas din enclavă, Yahya Sinwar, a fost „izolat” în buncărul său, a anunțat marți seară ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant. Acesta a precizat că Sinwar „se ascunde în buncărul său și nu are contact cu asociații săi”, dar nu a dezvăluit și locația acestuia.

Bombardamente asupra nordului Fășiei Gaza FOTO EPA-EFE
Bombardamente asupra nordului Fășiei Gaza FOTO EPA-EFE

„Hamas descoperă acum că intrăm în locuri unde nu au crezut niciodată că vom intra”, a declarat la rândul său premierul israelian Benjamin Netanyahu într-o conferință de presă, adăugând că sedii, tuneluri și baze ale teroriștilor au fost „distruse” și că IDF „crește presiunea asupra Hamas cu fiecare oră” pe măsură ce se înfiltrează în orașul Gaza.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, a precizat că forțele armate „adâncesc presiunea” asupra orașului Gaza, înaintea unei ofensive terestre totale.

Marți, trupele IDF se aflau în apropierea spitalului Shifa - principala și cea mai mare unitate medicală din Gaza - care se află la aproximativ 800 de metri de coastă, și se pregăteau să intre în orașul cu străzi înguste și cartiere dens populate după ce l-au încercuit. Rezidenții care încercau să se evacueze din nordul fășiei au spus că au trecut pe lângă tancuri poziționate în vederea unui posibil asalt.

Contraamiralul Daniel Hagari a mai spus că IDF a ucis mai mulți comandanți ai Hamas în loviturile aeriene și operațiunile din cursul nopții, care au avut scopul „să afecteze în mod semnificativ capacitatea Hamas de a efectua contraatacuri” - semnalând astfel că asaltul total se apropie.

El a adăugat că geniștii israelieni lucrează pentru a demola fiecare tunel pe care îl întâlnesc în cale folosind o varietate de dispozitive.

Între timp, ministrul apărării, Yoav Gallant, a lăudat eforturile depuse în ultimele 24 de ore în operațiunile militare de pe coastă, considerându-le „foarte impresionante”.

„Combinația dintre forțele aeriene și forțele terestre zguduie Fâșia Gaza”, a subliniat Gallant într-o declarație video. Referitor la comandanții Hamas uciși în loviturile aeriene, el a adăugat: „unii dintre ei erau cei pe care i-am eliminat acum o zi sau două și au fost înlocuiți de alții, care au fost și ei eliminați”.

„Manevrează pe jos [și folosesc] vehicule blindate și tancuri, alături de ingineri militari, din toate direcțiile, și au o singură țintă - teroriștii Hamas din Gaza, infrastructura lor, comandanții lor, buncărele, camerele de comunicații.

Ei strâng lațul în jurul orașului Gaza”, a întărit el.

Comandanți de top ai IDF l-au comparat pe Sinwar, liderul Hamas, cu liderul Al-Qaida prin prisma rolului său în atrocitățile comise asupra civililor israelieni în 7 octombrie.

Locotenent-colonelul Richard Hecht a declarat: "Yahya Sinwar este chipul răului. El este creierul din spatele acestui lucru, așa cum a fost Bin Laden [în atacurile din 11 septembrie 2001 din SUA]'.

„Cea mai mare bază teroristă construită vreodată”

Ministrul apărării, Yoav Gallant, a descris orașul Gaza ca fiind „cea mai mare bază teroristă construită vreodată", Hamas avându-și comandamentul central și vastul labirint de tuneluri sub acest oraș.

Trupele pe jos și în vehicule blindate și tancuri „au o singură țintă - teroriștii Hamas din Gaza, infrastructura lor, comandanții lor, buncărele, camerele de comunicații”, a subliniat Gallant într-o conferință de presă televizată.

Cel mai important lider al Hamas din Gaza, Yahya Sinwar, a fost izolat în buncărul său, a spus Gallant, adăugând că Sinwar a fost cel care „în urmă cu o lună a luat decizia criminală de a ataca civili israelieni, femei și copii”.

Iar acum, el este "izolat de anturajul său, lanțul său de comandă este slăbit".

Aripa militară a Hamas nu a făcut niciun comentariu imediat cu privire la posibila soartă a lui Sinwar, iar miercuri dimineață nu se mai știa nimic despre locul unde se află acesta.

Sub oraș, a spus Gallant, există kilometri de tuneluri care trec pe sub școli și spitale și care adăpostesc depozite de arme, camere de comunicații și ascunzători.

Separat, Jonathan Conricus - purtătorul de cuvânt interimar al armatei israeliene, a descris pentru Sky News Australia conducerea Hamas, atât în interiorul cât și în afara Fâșiei Gaza, ca fiind "oameni morți umblători".

„Misiunea [în interiorul Gaza] este de a intra luptă cu Hamas și pur și simplu de a dezmembra fiecare bastion Hamas care este îngropat sub pământ în buncăre”, a spus Conricus.

'Facem asta într-o ordine lentă și meticuloasă, în conformitate cu planul. Avansurile noastre sunt bune, solide. Este un spațiu de luptă extrem de dificil. Hamas a pregătit câmpul de luptă, din păcate, foarte bine”, a subliniat el.

El a explicat că Gaza este „înțesată de tuneluri', explicând că unele sunt doar tuneluri scurte, în esență poziții de luptă, care au permis teroriștilor Hamas să se deplaseze de pe o stradă pe alta în subteran, „să iasă și apoi să coboare”.

Altele, a spus el, sunt mai lungi, mai adânci și mai largi. „Dar, încet-încet, ajungem la toate și se obțin câștiguri în fiecare zi de luptă', a spus el.

„Directiva este în mod cert de a ucide sau captura ... toți liderii Hamas. Cei care au planificat, facilitat și executat masacrul criminal din 7 octombrie din Israel. Am spus-o în mod clar. Toți aceștia sunt oameni morți umblători. Este doar o chestiune de timp în interiorul și în afara Gaza, până când acești lideri Hamas vor fi fie capturați, fie uciși de Israel”, a adăugat el.

Surse de securitate au declarat pentru agenția de presă Reuters că armata israeliană a început următoarea fază a războiului său, axată pe localizarea și dezactivarea labirintului de tuneluri al Hamas.

O astfel de sarcină ar putea dura luni de zile, au spus acestea.

„Intensificăm presiunea asupra Hamas în fiecare oră, în fiecare zi. Până în prezent, am ucis mii de teroriști, la suprafață și sub pământ”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu într-o declarație televizată.

În orașul Gaza unde locuiau 650.000 de persoane înainte de război și care este bastionul Hamas în nordul Fâșiei Gaza, ambele părți beligerante descriu confruntări directe.

Armata israeliană a afirmat că militanții Hamas au tras rachete antitanc asupra forțelor israeliene din spitalele din apropiere. Totodată, soldații israelieni au găsit arme ascunse într-o școală din nordul Gaza.

Aripa militară a Hamas, care conduce acest teritoriu mic și dens populat de 16 ani, a declarat că luptătorii săi au provocat pierderi și pagube grele forțelor israeliene care înaintau. Nu a fost posibil să se verifice miercuri afirmațiile de pe câmpul de luptă ale niciuneia dintre părți, a relatat Daily Mail.

Se crede că peste 2.300 de combatanți Hamas au fost îngropați de raidurile aeriene în urma cărora blocuri întregi s-au prăbușit.

Israelul afirmă că 30 dintre soldații săi au fost uciși în Gaza de la începutul ofensivei terestre.

Aripa armată a Hamas a declarat pe Telegram, marți seara, că a tras rachete spre Tel Aviv, iar sirenele de rachete au sunat în orașul israelian și în alte orașe din centrul Israelului.

În timp ce criticile internaționale la adresa modului în care Israelul a condus războiul se intensifică, ministerul sănătății condus de Hamas afirmă că bilanțul morților în urma bombardamentelor israeliene asupra teritoriului - lansate ca răspuns la atacul din 7 octombrie - a trecut marți de 10.000 de persoane.

Peste 1,5 milioane de persoane din Gaza și-au părăsit casele, în căutare disperată de adăpost, în timp ce ajutorul critic care intră este insuficient.

Luni, Netanyahu a declarat pentru ABC News că războiul va continua până când Israelul va restabili controlul "general de securitate" în Gaza, adăugând că enclava ar trebui să fie guvernată de "cei care nu vor să continue pe calea Hamas".

„Israelul va avea, pentru o perioadă nedeterminată, responsabilitatea generală în privința securității', a spus el, adăugând că în lipsa ei „ceea ce avem este erupția terorii Hamas la o scară pe care nu ne-am putut-o imagina”.

Numărul de morți de ambele părți este fără precedent în deceniile de violențe israeliano-palestiniene și continuă să alimenteze temerile privind un conflict mai amplu în Orientul Mijlociu.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite