Kazahstan. Autorităţile au anunţat bilanţul morţilor după o săptămână de proteste transformate în revoltă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Violenţele din Kazahstan pornite de la manifestaţii paşnice împotriva unei scumpiri a carburanţilor s-au soldat cu 225 de morţi, au anunţat, sâmbătă, autorităţile, potrivit Le Figaro.

Violenţele din Kazahstan s-au soldat cu 225 de morţi

“În timpul stării de urgenţă, au ajuns la morgă trupurile a 225 de persoane. Dintre acestea 16 erau agenţi de ordine şi militari”, a declarat Serik Şalabaev, reprezentant al procurorului general.

Alte cadavre au fost ale “bandiţilor înarmaţi care au participat la atacuri teroriste”, a adăugat el. “Din nefericire, şi civili au fost victime ale actelor teroriste”.

Anterior, Kazahstanul anunţase un bilanţ de mai puţin de 50 de morţi.

Asel Artakşinova, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, a anunţat că au fost spitalizate peste 2.600 de persoane, dintre care 67 sunt în stare gravă.

Kazahstanul a fost zguduit săptămâna trecută de violenţe fără precedent de la proclamarea independenţei, în 1991. Aceste violenţe s-au soldat cu numeroşi morţi şi răniţi şi au condus la desfăşurarea contingentului de menţinerea păcii condus de Rusia şi la arestarea a cel puţin 12.000 de persoane.

Cele mai grave violenţe au avut loc la Almaty - schimburi de focuri, jefuirea unor magazine şi incendierea prmăriei şi reşedeinţei prezidenţiale.

Aceste revolte au fost catalogate drept o agresiune ”teroristă” de către autorităţi - care nu au furnizat însă probe concludente în acest sens.

Ele au izbucnit în urma unor manifestaţii împotriva unei scumpiri a carburanţilor, pe fondul unei degradări a nivelului de trai şi unei corupţii endemice în această fostă republică sovietică.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite