Israelul, acuzat de folosirea inteligenţei artificiale în atacurile sale asupra Fâşiei Gaza

0
Publicat:

Două instituţii de presă israeliene acuză autoritățile israeliane că foloseşte inteligenţa artificială (IA) pentru a identificarea și lovirea unor ţinte din Fâşia Gaza, cauzând un număr considerabil de victime civile, acuzaţii care au provocat vineri o reacţie puternică din partea secretarului general al ONU, Antonio Guterres, notează AFP, scrie AGERPRES.

Inteligență Artificială FOTO: Shutterstock
Inteligență Artificială FOTO: Shutterstock

„Sunt profund tulburat de informaţiile conform cărora campania de bombardare a armatei israeliene include inteligenţa artificială ca instrument de identificare a ţintelor, în special în zonele rezidenţiale dens populate, ceea ce duce la un număr mare de victime civile”, a declarat pentru presă Antonio Guterres. „Nicio parte a deciziilor de viaţă sau de moarte care au impact asupra unor familii întregi nu ar trebui să fie delegată calculului rece al algoritmilor”.

Investigaţia publicată de +972 Magazine şi Local Call scrie despre un program al armatei israeliene numit „Lavender”, care foloseşte inteligența artificială identificarea ţintelor în Fâşia Gaza, cu o anumită marjă de eroare.

Potrivit acestor resurse media independente, care se bazează pe şase „ofiţeri de informaţii israelieni”, programul „a jucat un rol central” în primele săptămâni ale bombardamentelor israeliene din Fâşia Gaza. Conform acestora, armata a tratat analizele maşinii de inteligenţă artificială „ca şi cum ar fi o decizie umană”.

Potrivit informațiilor furnizate de două din sursele citate, armata a mai decis că pentru fiecare membru „junior” al Hamas depistat de „Lavanda”, era „permis” să se ucidă, ca victime colaterale, între 15 şi 20 de civili. Raportul a crescut numărul la o sută de civili pentru un comandant al mişcării islamiste palestiniene.

„Contrar acuzaţiilor, armata israeliană nu foloseşte un sistem de inteligenţă artificială pentru a identifica operatori terorişti sau pentru a încerca să prezică care persoană este terorist”, a răspuns armata israeliană la întrebările AFP, recunoscând doar existenţa unei „baze de date”.

Potrivit celui mai recent bilanţ dat publicităţii de Ministerul Sănătăţii al Hamas, campania intensă de bombardare asupra Fâşiei Gaza şi ofensiva terestră a armatei israeliene au dus la moartea a 33.091 de palestinieni, majoritatea civili.

„IA ar trebui folosită ca o forţă a binelui, în beneficiul lumii, şi nu să contribuie la război la un nivel industrial, estompând responsabilitatea”, a spus Antonio Guterres.

Israelul nu face un secret din faptul că dezvoltă și utilizează instrumente IA în cadrul armatei. Armata israeliană a vorbit despre faptul că a purtat „primul război IA” timp de 11 zile în mai 2021 în Fâşia Gaza. Şeful statului major de la acea vreme, Aviv Kochavi, a declarat anul trecut pentru site-ul de ştiri israelian Ynet că IA a făcut posibilă generarea a „o sută de noi ţinte în fiecare zi”, comparativ cu „50” pe an în Fâşia Gaza „în trecut”.

Potrivit unui blog de pe site-ul web al armatei israeliene, peste 12.000 de ţinte au fost ulterior identificate în 27 de zile, datorită unei tehnologii numite Gospel. Potrivit unui oficial anonim, acest instrument a selectat ţinte „pentru atacuri precise asupra infrastructurii asociate Hamas, determinând daune semnificative în rândul inamicului, provocând în acelaşi timp cât mai puţin rău posibil celor care nu sunt implicaţi”.

Un ofiţer israelian de informaţii, vorbind sub protecţia anonimatului, a declarat pentru +972 Magazine în noiembrie că această tehnologie se transformă într-o „fabrică pentru asasinate în masă”.

Întrebat de AFP, Alessandro Accorsi, expert al organizaţiei de soluţionare a conflictelor Crisis Group, a apreciat informaţia drept „foarte îngrijorătoare”. „Este apocaliptic. Este clar că sistemul poate greşi, că gradul de control uman este scăzut', a observat acesta."Există mii de întrebări în legătură cu asta - evident, cât de moral este să-l foloseşti -, dar nu este surprinzător”.

Pentru Johann Soufi, avocat internaţional şi fost director al biroului juridic al UNRWA (agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni) din Gaza, aceste metode „încalcă toate principiile cardinale ale dreptului internaţional umanitar”, inclusiv distincţia între combatanţi şi civili, precauţie şi proporţionalitatea. Acestea „constituie, fără îndoială, crime de război”, a denunţat el pe X, punând chiar problema unor „crime împotriva umanităţii, deoarece raportul (20 de civili ucişi/1 combatant junior şi 100 de civili ucişi/1 comandant) sugerează dorinţa de a ataca populaţia civilă din Gaza într-o manieră sistematică şi generalizată”.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite