Israel: Curtea Supremă dă undă verde acordului de guvernare Netanyahu-Gantz

0
0
Premierul israelian în exerciţiu, Benjamin Netanyahu şi liderul opoziţiei, Benny Gantz
Premierul israelian în exerciţiu, Benjamin Netanyahu şi liderul opoziţiei, Benny Gantz

Curtea Supremă a Israelului şi-a dat miercuri seară acordul pentru un guvern de uniune naţională între Premierul Benjamin Netanyahu şi fostul său rival Benny Gantz, care urmează să depună jurământul la 13 mai, data încheierii celei mai lungi crize politice din istoria contemporană a statului evreu, comentează AFP.

Israelul va vedea în sfârşit lumina la capătul unei crize politice cu numeroase răsturnări de situaţie din decembrie 2018, după trei alegeri anticipate care nu au reuşit până în prezent să conducă la formarea unui guvern?

Răspunsul pare să fie afirmativ după anunţul Curţii Supreme care, după ce a fost sesizată de o parte a opoziţiei şi de mai multe ONG-uri, a trebuit să se pronunţe asupra legalităţii acordului de guvernare şi, mai ales, asupra posibilităţii pentru Benjamin Netanyahu de a conduce ţara în pofida inculpării sale pentru corupţie.

Cea mai înaltă instanţă a ţării a anunţat miercuri seară târziu că respinge, "cu unanimitatea" celor 11 judecători, toate plângerile împotriva acordului care a făcut, totuşi, obiectul unei dezbateri în cursul nopţii de miercuri spre joi în Knesset, parlamentul israelian.

"Nu am găsit niciun temei legal care să împiedice formarea unui guvern de către premierul Netanyahu (...), dar această concluzie la care am ajuns nu diminuează în niciun fel gravitatea acuzaţiilor contra premierului Netanyahu", au menţionat judecătorii.

Acest guvern "de uniune naţională şi de urgenţă" prevede menţinerea lui Benjamin Netanyahu în funcţia de prim-ministru pentru 18 luni, urmat apoi de Benny Gantz pentru o perioadă egală, precum şi un program pentru anexarea la Israel a unor zone din Cisiordania ocupată.

Acordul a luat prin surprindere o parte a clasei politice şi a fost criticat de ONG-uri locale care l-au contestat până la Curtea Supremă.

În opinia acestora, Benjamin Netanyahu nu poate conduce viitorul guvern din cauza problemelor sale cu justiţia şi a unor dispoziţii din acord care încalcă legile fundamentale, echivalentul Constituţiei în Israel.

Mai multe - În lume

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite