Încăierări violente la Hong Kong între susţinătorii puterii şi protestatari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Revoluţia Umbrelelor" in Hong Kong FOTO Lam Yik Fei/ Bloomberg
"Revoluţia Umbrelelor" in Hong Kong FOTO Lam Yik Fei/ Bloomberg

Încăierări violente s-au desfăşurat in Hong Kong, unde susţinători ai puterii chineze au atacat protestatarii pro-democraţie, distrugând bannerele şi corturile acestora, anunţă The Guardian.

Cartierul Mongkok – considerat unul dintre cele mai aglomerate zone din lume, renumit pentru magazine, baruri şi restaurante – a fost locul în care peste 1000 de suporteri ai Beijingului au aruncat sticle de apa, au scuipat şi lovit aproximativ 100 de protestari.  

Forţele de ordine au format un scut uman cu scopul de a separa cele doua grupări. În timp ce demonstranţii au ţinut umbrele deasupra poliţiştilor, pentru a-i proteja de ploaie, suporterii Beijingului îi atacau verbal pentru că nu au reuşit să înnăbuşe protestele.

Protestatarii din Mongkok s-au aratat îngrijoraţi de numărul mic al poliţiştilor trimişi sa acţioneze în timpul încăierării, dar purtătorul de cuvânt al forţelor de ordine din Hong Kong au refuzat să comenteze.

“Poliţia va lua măsurile potrivite”, a comentat purtatorul de cuvânt. “Vom trimite suficiente forţe pentru a ne asigura că ordinea publică va fi asigurată”.

“Ne-am săturat! Vieţile noastre sunt afectate”, a declarat pentru Reuters profesorul Victor Ma, în vârstă de 42 de ani. “Nu pot ţine ceţăţenii oraşului Hong Kong ostatici, pentru că nu vor reuşi! Din această cauză mulţimea este atât de furioasă”, a continuat profesorul.

Protestele pro-democraţiei din Hong Kong se liniştiseră în dimineaţa zilei de vineri, când şeful executivului a promis să discute cu reprezentanţi ai studenţilor,  în seara aceleiaşi zile, cu doar câteva ore înainte de expirarea termenului în care protestatarii i-au cerut să demisioneze.

Cu toate aceste sute de protestatari au rămas in Mongkok şi în jurul cladirilor guvernamentale, supăraţi de refuzul premierului Leung Chun-ying de a demisiona. De asemenea protestatarii sunt sceptici în ceea ce priveşte orice şansă de dialog cu reprezentanţii Beijingului.


Participanţii la protest, care nu şi-au pierdut cumpătul în faţa ploilor torenţiale ce au căzul asupra Hong Kong-ului în ultimele zile, au făcut ca protestele să fie numinte “mişcarea umbrelelor” sau “revoluţia umbrelelor”. Unii dintre protestatari au anunţat că nu vor renunţa până când nu se vor asigura de faptul că doleanţele lor vor fi ascultate de către guvern.
 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite