În ciuda protestelor, Parlamentul Japoniei a aprobat legea care permite intervenţia armatei în conflictele internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera inferioară a Parlamentului japonez a aprobat, joi, o lege care permite Japoniei să solicite intervenţia armatei în rezolvarea unor conflicte internaţionale, în pofida opoziţiei opiniei publice, relatează site-ul agenţiei de presă DPA.

Legea privitoare la securitatea Japoniei a fost aprobată, joi, în Camera Reprezentanţilor cu un vot majoritar din partea Partidului Liberal Democrat al prim-ministrului Shinzo Abe şi a partenerului său de coaliţie, Partidul Komeito.

Partidul Democrat, principala formaţiune de opoziţie, şi alte patru partide, au boicotat votul.

În urmă cu un an, Guvernul condus de Abe a aprobat o utilizare sporită a forţelor armate în străinătate prin reinterpretarea unui articol din Constituţia în vigoare după cel de-al Doilea Război Mondial. Articolul 9 interzice utilizarea forţelor militare pentru rezolvarea unor conflicte internaţionale.

Miercuri, legea a fost aprobată de o comisie parlamentară, după care a fost supusă la vot în Parlament.

Mii de cetăţeni au ieşit în stradă în Tokyo şi în alte oraşe, miercuri, pentru a protesta faţă de această lege, apreciind că, dacă va fi aprobată, aceasta ar putea determina Japonia, o ţară pacifistă, să se implice într-un război.

Potrivit unui sondaj, realizat luni de televiziunea publică japoneză NHK , 31% dintre cei chestionaţi au susţinut aprobarea legii, în timp ce 61% s-au opus.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite