Gaza: ONU cere evacuarea școlilor palestiniene după un avertisment israelian

0
Publicat:

Agenția ONU pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA) a cerut evacuarea mai multor școli pe care le administrează în care palestinienii s-au refugiat în Gaza, considerând că acestea „nu mai sunt sigure” după ce au primit un avertisment din partea Israelului, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Steag ONU FOTO: Shutterstock
Steag ONU FOTO: Shutterstock

„Am făcut tot ce am putut pentru a protesta şi a respinge această decizie, dar concluzia este că de acum înainte infrastructura noastră nu mai este sigură”, și-a expremat regretul agenţia printr-un comunicat de presă în care a cerut evacuarea „imediată”.

Totodată, organizația Semiluna Roșie Palestiniană a declarat că a primit „o ameninţare din partea autorităţilor de ocupaţie (Israel) de atac asupra spitalului Al-Quds” din oraşul Gaza. „Peste 400 de pacienţi sunt trataţi în spital şi în jur de 12.000 de civili strămutaţi s-au adăpostit acolo, în afara personalului medical”, a indicat această sursă într-un comunicat în care a cerut „comunităţii internaţionale să acţioneze imediat şi urgent”.

Marți, atacul împotriva spitalului Ahli din orașul Gaza a dus la moartea multor persoane. Hamas și autortiățile palestiniene au acuzat Israelul, denunțând o „crimă de război”. Israelul a negat repetat acuzațiile, punând responsabilitate pentru tragedia umanitară pe seama unui atac eșuat cu rachete executat de organizația Jihadul Islamic, un aliat al Hamas în Fâșia Gaza. Statele Unite susțin oficial versiunea Israelului asupra faptelor.

Bilanțul victimelor nu este clarificat. Fotografiile și videoclipurile AFP arată zeci de cadaver în cearceafuri, paturi sau saci pentru cadaver. Ministerul Sănătății din Gaza susține că bilanțul este de cel puțin 471 persoane decedate, în rândul celor strămutați din cauza conflictului, care se adăposteau în spital. Potrivit unei note a serviciilor de informații americane bilanțul morților este „între 100 şi 300”. Întrebat de AFP, un oficial al serviciilor de informaţii europene de nivel înalt a estimat numărul de persoane ucise la „câteva zeci”.

Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza cel puțin 4.137 de persoane au fost ucise pe teritoriul palestinian de la începutul războiului, pe 7 octombrie.

Potrivit informațiilor oficiale communicate de autoritățile israeliene peste 1.400 de persoane au fost ucise de Hamas.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite