Fetele din Australia de Vest şi-au câştigat dreptul de a purta pantaloni scurţi la şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fetele de la şcolile publice din Australia de Vest pot de acum să poarte pantaloni şi pantaloni scurţi în incinta şcolii, fără să mai fie limitate doar la rochii şi fuste, relatează The New York Times.

În urma unei plângeri de la o elevă de 11 ani, Ministerul Educaţiei a anunţat că va modifica un cod vestimentar valabil în tot statul şi că le va permite fetelor mai multe variante în ce priveşte uniforma şcolară.

Elevii şi părinţii s-au plâns de mai multă vreme de regula pentru imbrăcăminte, însă abia recent autorităţile au decis să o modifice.

După ce Krystina Myhre a descoperit că fiica sa nu are voie să meargă la şcoală îmbrăcat cu pantaloni scuţi, cele două au scris o scrisoare pentru ministrul educaţiei, Sue Ellery, cerând o schimbare.

„Fiica mea şi prietenii ei au fost destul de nefericiţi din cauza acestui cod vestimentar” a declarat mama fetei, care a adăugat că regula limitează mişcările fetelor şi că le face să se îngrijoreze din cauza corpului lor. Sofia, fiica lui Krystina, a precizat că îi este dificil să participe la activităţile atletice din cauza codului pentru uniforme.

image

„Cred că este nedrept ca fraţilor mei să li se permită să poarte pantaloni scurţi, în timp ce eu am avut voie să-i port doar la orele de sport” a scris Sofia în scrisoare. 

„Îmi place tare mult să lovesc mingea de fotbal, să joc netball şi să stau în mâini în timpul pauzelor. Însă e enervant că nu pot să fac toate astea într-o fustiţă” a mai scris Sofia.

Ministrul educaţiei a declarat că după o întâlnire cu mama fetiţei, le-a cerut celor din departament să se asigure că regula este nediscriminatorie.

O parte din şcolile private au anunţat că vor urma şi ele noile reguli ale şcolilor publice.

Amanda Mergler, cofondatoare a „Girls’ Uniform Agenda”, a declarat că 70% din liceele publice şi toate liceele private din Brisbane, Queensland, impun ca fetele să poarte fuste. Doar o parte din şcolile private permit excepţii pe timpul iernii. Totuşi, procentajul este aproape la fel şi în alte state.

Mergler adaugă că asemenea reguli pot aplifica stereotipuri de gen, fetele ajungând să creadă că „trebuie să stea cuminţi şi să arate drăguţ, în timp ce băieţii ar putea fi percepuţi drept exploratori activi. 

Poţi vedea cum în curţile şcolilor în care fetele trebuie să poarte fuste că acestea stau retrase, privindu-i pe băieţi cum aleargă prin jur şi se joacă” a conchis Mergler.

În Queensland, părinţii încă încearcă schimbarea regulii privind codul vestimentar, după ce cererea lor de a le permite fetelor să poarte pantalon a fost respinsă în luna mai, în timp ce în Victoria, o petiţie asemănătoare a adunat peste 20.000 de semnături.

image

Scrisoare Sofiei către ministrul educaţiei FOTO The New York Times

Potrivit directorilor mai multor şcoli, majoritatea contra-argumentelor pentru schimbarea regulilor se bazează pe tradiţie.

„În mod sigur, în cazul unor şcoli private, există elementul tradiţiilor îndelungate iar părinţii se gândesc că «eu am fost la şcoala aia, am purtat uniforma aia şi vrea ca şi fiica mea să o poarte». Uniforma este destul de simbolică” a declarat Robert Henderson, director la John XXIII College.

În lumePartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite