Execuție publică pe stadion, sub privirile a mii de oameni. Doi bărbați, uciși prin împușcare de talibani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Talibanii aflați la putere în Afganistan au efectuat joi o dublă execuție publică pe un stadion din sud-estul țării, unde rudele unor victime au tras focuri de armă asupra celor doi condamnați, sub privirile a mii de oameni.

FOTO: X
FOTO: X

Curtea Supremă a talibanilor a decis că cei doi bărbați sunt responsabili de moartea prin înjunghiere a două victime în atacuri separate, potrivit yahoo.com.

Acesta i-a identificat pe cei doi ca fiind Syed Jamal din provincia centrală Wardak și Gul Khan din Ghazni - deși nu a fost clar cine a comis înjunghierile, cei doi condamnați sau alte persoane.

În declarație se spunea, de asemenea, că trei instanțe inferioare și liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, au ordonat execuțiile ca pedeapsă pentru presupusele lor crime.

Joi, oamenii s-au înghesuit în fața stadionului din zona Ali Lala din orașul Ghazni. Conducători religioși au implorat rudele victimelor să îi ierte pe condamnați, dar aceștia au refuzat.

Abu Abu Khalid Sarhadi, un purtător de cuvânt al poliției din Ghazni, a declarat că rudele victimelor i-au executat pe cei doi bărbați. El nu a precizat ce tip de arme au folosit.

Execuțiile au început cu puțin timp înainte de ora 13.00. Au fost trase 15 gloanțe, opt asupra unuia dintre bărbați și șapte asupra celuilalt.

Purtătorul de cuvânt al Curții Supreme, Abdul Rahim Rashid, a declarat că bărbații au fost împușcați din spate. Ambulanțele le-au preluat apoi cadavrele.

Asasinatele au fost a treia și a patra execuție publică de când talibanii au preluat puterea în 2021, pe fondul retragerii haotice a forțelor americane și NATO din Afganistan.

Organizația Națiunilor Unite a criticat puternic talibanii pentru că au efectuat execuții publice, biciuiri și lapidări de când au preluat puterea și a cerut conducătorilor țării să pună capăt acestor practici.

Joi, ONU a declarat că se opune cu fermitate pedepsei cu moartea, afirmând că aceasta este incompatibilă cu dreptul fundamental la viață. Misiunea sa din Afganistan a îndemnat autoritățile talibane să instituie un moratoriu imediat asupra pedepsei cu moartea, ca un pas spre abolirea acesteia.

În timpul guvernării anterioare a Afganistanului, la sfârșitul anilor 1990, talibanii au efectuat cu regularitate execuții publice, biciuiri și lapidări.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite