Doi turiști care își petreceau vacanța în Maroc, împușcați mortal de Garda de Coastă algeriană

0
Publicat:

Garda de Coastă algeriană a împușcat mortal doi turiști, aflați în vacanță în Maroc, care s-ar fi rătăcit și au ajuns în apele din Algeria, cu jet ski-urile. Un al treilea este arestat, potrivit BBC.

Doi turiști pe jetski împușcați mortal de Garda de Coastă algeriană FOTO Shutterstock
Doi turiști pe jetski împușcați mortal de Garda de Coastă algeriană FOTO Shutterstock

Turiștii făceau parte dintr-un grup de patru persoane, cu dublă cetățeni, franco-marocană, și plecaseră să se plimbe cu jet ski-urile din stațiunea Saidia, din Maroc. 

Ei au ajuns din greșeală în apele algeriene, iar paza de coastă a acestei țări a deschis focul. Doi dintre ei au murit, iar un al treilea a fost arestat. 

Singurul din grup care s-a întors în Maroc este Mohamed Kissi, potrivit AFP. El este fratele unuia din turiștii care au murit în urma împușcăturilor. Acesta a declarat că s-au rătăcit și că au rămas fără combustibil. 

Ne-am rătăcit, dar am continuat să mergem până am ajuns în Algeria. Ştiam că suntem în Algeria pentru că o barcă gonflabilă neagră, algeriană, a venit spre noi. Cei aflaţi la bord au tras asupra noastră”, a declarat Mohamed Kissi, potrivit articolului BBC. 

Mohamed Kissi spune că fratele său a încercat să discute cu autoritățile înainte de a fi împușcat și neagă că au încercat să scape atunci când au fost descoperiți de Garda de Coastă Algeriană. Mohamed a încercat să înoate înapoi până la Saidia, iar între timp, a fost preluat de marina marocană. 

Slavă Domnului, eu nu am fost împuşcat, dar i-au ucis pe fratele şi pe prietenul meu. Cinci gloanţe i-au lovit pe fratele şi pe prietenul meu. L-au arestat pe celălalt prieten. Acesta a fost atins de un glonţ”, a spus Mohamed Kissi, citat de AFP. 

Turistul arestat ar fi apărut în fața unui procuror, miercuri, însă nu au fost oferite alte detalii. Algeria nu a comentat până acum incidentul.  

Un purtător de cuvânt al guvernului din Maroc a spus despre incident că este "o chestiune care ține de sistemul judiciar", potrivit AFP. 

Evenimentul a sârnit furie în Maroc, după ce un pescar a publicat un videoclip cu un trup fără suflare plutind în mare. 

Tensiunile dintre cele două țări sunt vechi, separarea lor fiind legată de împărțirea Saharei Occidentale. Încă din 1994, a fost închisă granița dintre Algeria și Maroc, din motive de securitate, după ce militanții islamiști au bombardat un hotel din Marrakesh.  

Algeria a rupt orice legătură, în urmă cu doi ani, când a acuzat Marocul de acte ostile - o acuzație respinsă de Rabat.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite