Daily Telegraph: Întâlnirea lui Putin şi Xi Jinping marchează începutul unei noi ere în geopolitică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock / A început o nouă eră în geopolitică. Moscova şi Beijingul sunt acum legate de un obiectiv comun - „de a pune capăt Pax Americana”
Foto: Shutterstock / A început o nouă eră în geopolitică. Moscova şi Beijingul sunt acum legate de un obiectiv comun - „de a pune capăt Pax Americana”

După cum scrie ziarul, de acum înainte, dominaţia la nivel global a Occidentului condus de SUA nu va mai fi considerată ca ceva de la sine înţeles; acest lucru nu va mai fi tolerat.

Declaraţia comună a Rusiei şi Chinei, adoptată în timpul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin la Beijing, simbolizează tranziţia către o structură fundamental nouă a relaţiilor internaţionale. Această opinie a fost exprimată vineri de ziarul britanic Daily Telegraph .

Publicaţia notează că întâlnirea lui Putin cu preşedintele chinez Xi Jinping în capitala chineză, care a avut loc într-o perioadă de „tensiune internaţională gravă”, marchează începutul unei „noi ere geopolitice”.

Potrivit ziarului, „De acum înainte, dominaţia la nivel global a Occidentului condus de SUA nu va mai fi considerată ca ceva de la sine înţeleasă; acest lucru nu va mai fi tolerat”.

Potrivit Daily Telegraph, „după decenii de umilire”, Rusia şi China „s-au ridicat din genunchi şi acum răstoarnă ordinea mondială nedreaptă de după Războiul Rece”. În acelaşi timp, Putin este numit „învingătorul imediat” în această situaţie.

Publicaţia consideră că prezenţa Chinei ca aliat va permite Rusiei să-şi consolideze poziţia pe scena politică mondială, precum şi să atenueze consecinţele eventualelor sancţiuni din partea Occidentului în cazul unei ipotetice invazii ruseşti a Ucrainei. Potrivit ziarului, sprijinul Chinei pentru cerinţele Rusiei faţă de SUA şi NATO privind garanţiile de securitate, exprimată într-o declaraţie comună a ţărilor, poate fi folosit de Moscova ca atu în dialogul cu statele occidentale.

De asemenea, Daily Telegraph subliniază că parteneriatul strâns dintre China şi Rusia nu permite Statelor Unite să capteze în cele din urmă atenţia asupra situaţiei din regiunea Pacificului, care a fost considerată de administraţia de la Washington drept o direcţie prioritară a politicii externe. În acelaşi timp, publicaţia consideră că, chiar dacă Federaţia Rusă are un „arsenal nuclear imens şi o armată eficientă şi cu experienţă în luptă”, China „mult mai bogată şi mai populată” este cea care va da tonul relaţiilor dintre ţări. Articolul concluzionează că Moscova şi Beijingul sunt acum legate de un obiectiv comun - „de a pune capăt Pax Americana”.

Putin a sosit vineri la Beijing, unde s-a întâlnit cu Xi Jinping. Aceasta este prima vizită a unui lider rus în China de la începutul pandemiei. În timpul discuţiilor la summit-ul ruso-chinez, a fost adoptată o declaraţie comună a Rusiei şi Chinei privind intrarea într-o nouă eră a relaţiilor internaţionale şi dezvoltarea durabilă globală.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite