Amnesty International denunţă „tortura sistematică” la care sunt supuşi deţinuţii în Siria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deţinuţii din Siria, unde mişcarea de contestare a regimului Bashar al-Assad este reprimată violent de un an, se confruntă cu „o lume de coşmar a torturii sistematice", care aruncă ţara cu zeci de ani în urmă. Afirmațiile sunt cuprinse într-un raport al organizaţiei Amnesty International, bazat pe mărturiile unor supravieţuitori care au fugit în Iordania, relevă AFP.

„Amploarea torturii şi a relelor tratamente în Siria a atins un nivel ce nu a mai fost văzut timp de ani de zile şi aminteşte de era sumbră a anilor ‘70 şi '80", a afirmat organizaţia neguvernamentală.

Situaţia „este acum foarte asemănătoare celei trăite de deţinuţi sub fostul preşedinte Hafez al-Assad - o lume de coşmar a torturii sistematice", a declarat Ann Harrison, de la programul Amnesty pentru Orientul Mijlociu.

Raportul, publicat cu o zi înainte de împlinirea unui an de la începutul revoltei împotriva regimului Bashar al-Assad, fiul lui Hafez, menţionează 31 de metode de tortură sau alte rele tratamente utilizate de forţele de securitate siriene şi de miliţii („shabbiha").

Mărturii cutremurătoare
„Numeroase victime au afirmat că au început să fie bătute în cursul arestării lor", apoi violenţele s-au intensificat „la sosirea în centrul de detenţie", gardienii lovindu-le cu „bastoane, puşti, bice sau cu pumnii", a adăugat Amnesty.

Potrivit afirmaţiilor făcute de 25 de foşti deţinuţi, relele tratamente atingeau punctul maxim în cursul interogatoriilor.

„Mai mulţi supravieţuitori au povestit despre practica dulab (pneu arab), în care victima este înghesuită într-un pneu - adesea agăţat la înălţime - şi bătută, uneori cu cabluri sau bastoane."

Unul dintre supravieţuitori, Tareq, a povestit pentru Amnesty cum, în timp ce era interogat în cartierul Kafr Soussa din Damasc, a fost forţat să asiste la violul unui alt deţinut, Khaled. „Ofiţerul l-a violat pe Khaled la zid. Khaled plângea şi se lovea cu capul de perete".

Potrivit lui Ann Harrison, mărturiile strânse arată că în Siria sunt comise „crime împotriva umanităţii".

Amnesty a cerut Consiliului ONU pentru Drepturile Omului să extindă mandatul comisiei sale de anchetă privind Siria, „consolidându-i capacitatea de control (...) în vederea urmăririi în justiţie".

Bashar al-Assad nu renunță

În timp ce organizațiile neguvernamentale trag nenumărate semnale de alarmă în privința situației din Siria, preşedintele Bashar al-Assad respinge eforturile trimisului special ONU și al Ligii Arabe, Kofi Annan, de a media o rezoluţie a conflictului.

Potrivit unor oficiali americani, citați de CNN, al-Assad refuză să-l recunoască pe Annan ca fiind reprezentantul Ligii Arabe şi spune că nu va lua nicio măsură până când opoziţia nu depune armele.

Ieri, președintele sirian a anunțat organizarea de alegeri legislative la 7 mai. Acesta este al treilea scrutin legislativ din Siria de la preluarea puterii de către preşedintele Bashar al-Assad în 2000.

În cadrul ultimelor alegeri legislative, în aprilie 2007, Frontul Naţional Progresist (FNP) - coaliţie condusă de partidul Baas, aflat la putere - a câştigat fără surpriză majoritatea celor 250 de locuri în Parlament, notează Mediafax.

Alegerile din Siria sunt denunţate de opoziţie şi comunitatea internaţională drept o „farsă".

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite