Zelenski a rămas „fără voce” după un atac al ruşilor: ce obiectiv au distrus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Twitter
FOTO Twitter

Atacurile cu rachete ruseşti care au distrus muzeul naţional dedicat memoriei poetului şi filosofului ucrainean Grigori Skovoroda, loc unde a fost înmormântat în 1794, l-au lăsat "fără voce" pe preşedintele Volodimir Zelenski, scrie Le Figaro.

Atacurile asupra muzeului Grigori Skovoroda din satul Skovorodynivka situat în estul Ucrainei, au avut loc în data de 7 mai, potrivit Le Figaro.

Anunţat la ora 23.00, incendiul a avut timp, din păcate, să distrugă acoperişul clădirii şi să provoace explozia ferestrelor şi a uşile înainte de sosirea pompierilor. Pentru a preveni eventuale atacuri, directorul muzeului a decis în prealabil să mute operele cele mai preţioase din acest conac de secol XVIII. 

„Din fericire, colecţia nu a fost distrusă. Ea a fost mutată mai devreme pentru a evita ca patrimoniul cultural să fie distrus din cauza acţiunilor ostile ale Rusiei", a declarat Aleksandr Tkachenko, ministrul ucrainean al Culturii , pe Telegram. Dar dacă atacul nu a deteriorat multe lucrări, fiul directorului, prezent la faţa locului pentru a proteja restul colecţiilor, a fost rănit la picior în urma unor prăbuşiri. 

"În fiecare zi a acestui război, armata rusă face ceva care mă lasă fără voce. Dar a doua zi el face altceva care te face să simţi din nou la fel”, a spus Volodimir Zelenski într-o alocuţiune video târziu în noapte, relatează Reuters. "Lovituri ţintite asupra muzeelor ​​- nici măcar teroriştii nu s-ar gândi la asta. Dar acesta este genul de armată împotriva căreia luptăm", a continuat preşedintele.

"Anul acesta se împlinesc 300 de ani de la naşterea marelui filozof”, a spus guvernatorul regiunii Harkov. De origine cazac ucrainean, Grigori Skovoroda a fost un poet şi filozof influent al secolului al XVIII-lea, care a lucrat în special la teoria celor trei lumi. El a fost cel mai bine cunoscut pentru colecţia sa de treizeci de poezii intitulată "Grădina cântărilor divine şi Fabulelor din Harkov". Şi pentru toate aceste contribuţii, satul în care a crescut poetul, Ivanovka, a decis să îşi redenumească Skovorodynivka în memoria sa, a explicat pentru Reuters guvernatorul Harkovului. Înainte de a încheia: „Ocupanţii pot distruge muzeul în care a lucrat Skovoroda în ultimii ani de viaţă şi unde a fost înmormântat. Dar nu ne vor distruge memoria şi valorile". 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite