Vucic vrea ca Serbia să adere la UE, dar nu-şi va schimba poziţia faţă de Rusia: Nu-mi pasă cât de puternice sunt presiunile

0
0
Preşedintele sârb Aleksandr Vucici FOTO EPA-EFE
Preşedintele sârb Aleksandr Vucici FOTO EPA-EFE

Preşedintele Aleksandar Vucic a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că Serbia rămâne ferm hotărâtă să adere la Uniunea Europeană, dar nu îşi va schimba politica faţă de Rusia, informează AFP.

Preşedintele sârb a reiterat că Belgradul nu va introduce sancţiuni împotriva Moscovei ca urmare a invadării Ucrainei. „Din a treia zi a conflictului din Ucraina ne-am declarat poziţia şi 70 de zile mai târziu o menţinem", a declarat preşedintele Vucic.

Pe 25 februarie, Aleksandar Vucic a declarat că Serbia sprijină pe deplin integritatea teritorială a Ucrainei, că apreciază ca pe „ceva foarte rău” invazia rusă, dar că nu va impune sancţiuni Moscovei, conform Agerpres. Preşedintele sârb a subliniat că a fost supus presiunilor pentru a armoniza politica Belgradului cu cea a statelor membre UE şi pentru a introduce sancţiuni împotriva Rusiei.

„Serbia nu va călca în picioare şi nici nu-şi va întrerupe prieteniile în Est şi nu-mi pasă cât de puternice sunt presiunile”. „Numai puterea intereselor sârbe ne-ar putea schimba poziţia”, a punctat Vucic. Serbia rămâne „încă şi mai hotărâtă să îşi urmeze calea europeană”, a completat preşedintele sârb.

Politica ce vizează aderarea la UE va fi menţinută în ciuda faptului că, potrivit unui sondaj al agenţiei sârbe Ipsos, „pentru prima dată o majoritate clară a cetăţenilor se opune aderării la UE”, a spus preşedintele sârb. Conform sondajului citat, 44% din cetăţenii sârbi s-au declarat împotriva aderării la UE, faţă de 35% care îi sunt favorabili.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite