Ucraina echipează cu muniții ghidate dronele sale grele FOTO

0
Publicat:

Bloggerii militari pro-Kremlin au postat imagini cu o dronă ucraineană „Baba Yaga” capturată, echipată cu electronice, antene și ceea ce pare a fi o muniție ghidată cu laser, relatează Kyiv Post.

image

Publicația de specialitate The War Zone a relatat despre ceea ce pare a fi cea mai recentă dezvoltare ucraineană în ceea ce privește vehicule aeriene fără pilot (UAV), axată pe drona sa grea Baba Iaga. Quadcopterele recondiționate, care au fost utilizate pentru a lansa mortiere și mine și pentru a acționa ca stații pentru roiuri de drone (FPV), par să fi fost modificate pentru a transporta și lansa proiectile ghidate.

Blogul militar rus „Victory Drones” a publicat imagini pe Telegram pe 2 august, care arată o dronă ucraineană Baba Iaga capturată echipată cu dispozitive electronice și antene, împreună cu o muniție neobișnuită. Arma, care este marcată „BK-30F”  pare să fie dotată cu un cap cu ghidare laser, un focos cu fragmentare mare și aripioare.

image

Forma și dimensiunea armei seamănă cu o versiune modificată a secțiunii frontale a rachetei antitanc ghidate semiautomate 9K112 Kobra (NATO: AT-8 Songster) din era sovietică.

Echiparea dronei Baba Yaga cu o formă de armă ghidată este o progresie logică. Aceasta va crește distanța dronei față de ținta vizată, reducându-i vulnerabilitatea și permițându-i, eventual, să atace direct vehicule blindate și poziții defensive protejate.

Drona Baba Iaga, poreclită după o vrăjitoare din folclorul slav, desfășurată în principal noaptea, este temută de trupele ruse fiind mai greu de detectat și doborât.

Atunci când este combinată cu amplificatoare și stații de transmisie, drona este capabilă să pătrundă adânc în teritoriul ocupat de Rusia. Această nouă variantă i-ar permite să lovească ținte la o distanță și cu o precizie mai mari în zonele din spate, mai slab apărate.

Dacă această ultimă versiune a Baba Iaga are abilitatea de a utiliza muniții ghidate, ar putea îndeplini misiuni de care doar UAV-urile mult mai mari și mai scumpe, ca și sistemele din ce în ce mai vulnerabile, precum dronele turcești Bayraktar TB2, au fost capabile.

După cum se subliniază The War Zone, cursa înarmării în ceea ce privește dronele continuă și se accelerează pe zi ce trece.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite