Tony Blair: Lupta definitorie pentru secolul XXI va fi cea împotriva extremismului religios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier al Marii Britanii, Tony Blair. FOTO: Reuters
Fostul premier al Marii Britanii, Tony Blair. FOTO: Reuters

Fostul prim-ministru al Marii Britanii, Tony Blair, a realizat o scurtă analiză a conflictelor contemporane, acesta considerând că guvernele de pe mapamond trebuie să fie  preocupate de realizarea unei „strategii globale” care să trateze marea problemă a acelui tip de terorism fundamentat de învăţăturile religioase.

Scriitorului francez Andre Malraux i-a fost atribuită următoarea frază la începutul anilor 50 când acesta observa confruntările ideologice din timpul Războiului Rece: „Secolul XXI va fi religios sau nu va fi deloc”. Tony Blair pare să preia în parte aceasta afirmaţie discutând situaţia războiului împotriva terorismului din perioada contemporană

Extremismul religios este una marile surse ale conflictelor din prezent, lupta împotriva acestui fenomen fiind considerată de Blair drept lupta definitorie a secolului al XXI-lea, informează „The Telegraph”.

Fostul lider al executivului de la Londra a făcut referire la conflictele din lumea arabă, amintind situaţia Siriei şi a Egiptului, precum şi situaţiile problematice din Nigeria sau Filipine.

„Există un singur lucru evident pe care acestea îl au în comun: actele de terorism comise de oameni influenţaţi de religie (n.r. – fundamentalişti religioşi)”, a declarat Blair. „În timp ce secolul al XX-lea a fost dominat de ideologia politică (n.r – confruntările ideologiilor politice, cele totalitare, autoritare versus cele democratice), luptele acestui secol vor fi făcute în numele religiei. Este o pervertire a credinţei”, a adăugat fostul lider de pe Downing Street.

Blair a punctat într-un text publicat în „The Observer” că este timpul ca guvernele să recunoască „tema comună” şi să realizeze o „strategie globală” pentru a face faţă provocărilor.

„Nu este nicio îndoială că cei care au comis violenţe în mod repetat, au făcut acest lucru raportându-se la credinţa lor şi natura sectară a conflictului, un sectarism bazat pe religie. Nu există nicio îndoială asupra faptului că acest fenomen este în creştere”, a subliniat fostul lider de la Londra.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite